Viktigt pris till nicaraguansk satirtecknare


Från Pedro X Molinas twitterkonto.

Den nicaraguanske satirtecknaren Pedro X Molina får årets stora pris från den colombianska stiftelsen Fundación Gabo. Priset är det mest prestigefyllda journalistpriset i Latinamerika.

I år går priset för enastående journalistiskt arbete till den nicaraguanske satirtecknaren Pedro Xavier Molina Blandón (PxMolina) som arbetar för tidningen Confidencial som tvingats lämna landet och som nu har sin redaktion i grannlandet Costa Rica. 

Den nicaraguanska serietecknarens arbete är ett ”extraordinärt exempel på bitande satir i kombination med skönhet, en kombination som visar på en sanningsenlig och djup känsla för hans lands stora problem”, skriver juryn i sin motivering.

Priset är ett sätt att stötta alla de journalister som under allt svårare omständigheter gör motstånd mot totalitära regimer i Latinamerika. Pedro Molina är också den första serietecknaren någonsin som får Fundación Gabos stora pris.

Här kan du se fler av hans teckningar

Pedro Molinos satirteckningar är välgjorde, ofta detaljfyllda – och just vackra –  i allt det groteska och onda som de (ofta) skildrar. Förutom situationen i hemlandet Nicaragua så är klimatet, USA:s presidenter och globala kriser i stort ämnen som ofta dyker upp i Pedro Molinos bildvärld.

– Jag gjorde min första satirteckning när jag var sjutton år och det var en kritisk bild av (president) Daniel Ortega. Ironiskt nog så ritar jag idag, nästan 30 år senare, porträtt av samma arroganta snubbe som då, säger Pedro Molina som en kommentar till priset.

I den nicaraguanska Confidencials YouTube-kanal kan man också se hur Pedro Molinas teckningar växer fram:

Självporträtt

El Confidencial grundades 1996 av Carlos Fernando Chamorro, tidigare chefredaktör för Sandinisternas tidning Barricada och en av Nicaraguas mest framstående journalister. Han är son till den legendariske publicisten Pedro Joaquim Chamorro (som mördades av Somozaregimen 1978) och till Violetta Chamorro, som 1990-1997 var Nicaraguas president efter att hon besegrat Daniel Ortega i det första riktigt fria valet i Nicaraguas historia. El Confidencial har som alla oberoende nyhetsmedier i Nicaragua tvingats i exil och ges nu ut från grannlandet Costa Rica.

David Isaksson

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.