Nicaragua: Ortega vill fängsla världsberömd författare


Fredliga protester i Nicaragua 2018. Sedan dess har situationen förvärrats. Foto: Shutterstock.

Den världsberömde författaren och tidigare vicepresidenten Sergio Ramírez hotas av fängelse om han återvänder till Nicaragua. Hotet visar hur den sittande presidenten Daniel Ortega allt mer desperat försöker tysta alla kritiska röster inför presidentvalet i november.

Sergio Ramírez var en av de ledande intellektuella i motståndet mot Somoza-diktaturen som störtades av sandinisterna 1979. 1984 valdes han till vicepresident och president var då samma person som nu vill fängsla honom – Daniel Ortega!

Från mitten av 1990-talet blev sandiniströrelsen allt mer auktoritär och 1995 valde Sergio Ramírez att lämna rörelsen. 1996 skrev han den uppmärksammade boken Adios Muchachos (ungefär ”Hejdå kamrater”) om revolutionen och vad den lyckades med – och inte. Efter ett misslyckat försök samma år att bli president för ett nystartat parti lämnade Sergio Ramírez helt politiken och har sedan dess ägnat sig åt sitt författarskap på heltid. 2017 fick han det prestigefyllda Cervantes-priset.

Nu anklagas Sergio Ramírez för att ha ”konspirerat mot staten”. Själv säger Sergio Ramírez att hans litterära arbete ”är en produkt av en fri människa och att de enda vapen han har är orden och att ingen kommer att kunna tvinga honom till tystnad.”

Idag är sandinistpartiet Daniel Ortegas ”familjeföretag” med sin egen fru som vicepresident. 2018 genomfördes omfattande protester i Nicaragua mot Ortegas styre, vilket ledde till ett massivt våld mot de som protesterade, ett eko – menar många – av de protester som skedde på 70-talet mot Somoza-diktaturen.

Den 7:e november hålls presidentval i Nicaragua och Ortega har redan sett till att så gott som alla betydande oppositionskandidater hindrats från att ställa upp i valet. I juni fängslades fem tänkbara kandidater, däribland Cristiana Chamorro Barrios, dotter till den tidigare presidenten Violeta Chamorro som år 1990 besegrade just Daniel Ortega i presidentvalet. De övriga oppositionella som fängslades i juni är Arturo Cruz Jr.Félix MaradiagaJuan Sebastián Chamorro (även han släkt med Violetta Chamorro) och Miguel Mora.

Nicaragua var under många år ett stort svenskt biståndsland, men 2007 beslutade Sverige att stänga sin ambassad i landet och avsluta landsamarbetet. Det senaste året har flera svenska enskilda organisationer, däribland Diakonia och We Effect, helt lämnat Nicaragua som en följd av det ökade förtrycket.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.