När andra skär ner ökar vi takten!


Världen är närmare ett tredje världskrig än på mycket länge, samtidigt som biståndet genomgår stora förändringar. Sidas förändrade budget innebär också neddragningar för både organisationer och medier. Men när andra nu drar ner ökar vi ambitionen med fler reportage, nya teman och en utökad bevakning. Det skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Det har i dagarna gått tre år sedan vi startade Global Bar Magazine och Global Podd. Det hela var lite som en terapi under pandemin, för på så sätt kunde vi fortsätta bevaka globala frågor när det inte längre gick att resa eller ordna seminarier.

Sedan dess har Global Bar Magazine vuxit och utvecklats. Vi har avslöjat, granskat, bevakat, men också roat och fört vidare kunskap om länder, ämnen och frågor som vi tycker är viktiga – och som vi hoppas även du tycker är angelägna.

Vårt mål är att ge en annan bild av världen. Det andra gör mycket av hoppar vi över, det ingen annan bevakar går vi gärna på djupet kring.

Nu står vi inför ettårsdagen av kriget i Ukraina. Sverige har fått en ny regering, bistånd och utrikespolitik är under omdaning. Här hemma fortsätter diskussionen kring transparens och lönesättning i biståndsbranschen, men också om vilka konsekvenser som regeringens drastiska nedskärningar av flera programområden får för det svenska stödet till demokratikämpar i länder som Myanmar och Guatemala.

Global Bar Magazine står helt fritt från både Sida och enskilda organisationer. Vi granskar regeringen, FN-systemet men också det svenska civilsamhället.

Samtidigt har de organisationer och medier som är beroende av stöd från Sida fått se stora neddragningar. Detta kommer självklart att gå ut över diskussionen kring de globala frågorna i stort.

Men när andra nu tvingas dra ner gör vi tvärtom och satsar framåt. 

Vad tycker människor runt om i världen om olika dagliga frågor, både det som är privat och det som är politiskt? Inspirerade av Aftonbladets klassiker ”Vi 5” lanserade vi för några veckor sedan ”Fem röster jorden runt”. Häng med oss så får du fler röster från alldeles vanliga människor runt om i världen!

I dagarna har vi också lanserat vårt nya reportageformat. Först ut är ett unikt fotoreportage från Irak där kvinnliga dokumentärfotografer fått stöd från DN-fotografen Anette Nantell. Just nu visas deras bilder på en utställning i Erbil, huvudstad i irakiska kurdistan. Du kan också se dem här.

Nu är det också premiär för vår senaste satsning – vårt engelskspråkiga nyhetsbrev Development Sweden där vi var 14:e dag kommer att ge kvalificerad analys och uppdateringar kring Sveriges utvecklingssamarbete för en internationell målgrupp. Development Sweden kostar 200 Euro per år. Klicka här för att läsa mer och ta en provprenumeration innan du avgör om du vill bli prenumerant på riktigt. 

Vem betalar er? Den frågan får vi ofta. Svaret är att vi finansierar oss själva med ideellt arbete, med kreativa samarbeten, med annonser och inte minst – tack vare er som väljer att bli prenumeranter. Det sistnämnda tycker vi är extra roligt för vi ser hur ni blir fler och fler.

Så om du inte redan prenumererar – testa oss en månad och se vad du tycker! För en sak är säker – det behövs fler globala röster i dagens Sverige.

David Isaksson
Chefredaktör

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.