Palmepriset till Marta Chumalo från Ukraina


Marta Chumalo, psykolog och medgrundare samt biträdande chef på Women's Perspectives, Lviv. Foto: Facebook

– Vi ser hur mycket kvinnor lider under kriget eftersom de är offer för sexuellt våld, våld i hemmet och våldtäkter. Det säger Marta Chumalo, en av årets Palmepristagare, som Global Bar Magazine nyligen intervjuade.

2023 års Olof Palmepris går till Marta Chumalo från organisationen Women’s Perspectives i Ukraina, Eren Keskin från Turkiet och Narges Mohammadi från Iran för deras kamp för kvinnors rättigheter och för att ha banat väg för unga som kämpar för en bättre värld.

Women’s Perspectives i Lviv arbetar med utbildning, språk- och diskrimineringsfrågor, och med hatbrott. Organisationen har i över 20 års tid arbetat för kvinnors rättigheter i Lviv-regionen i västra Ukraina. Fokus är på kvinnor utsatta för mäns våld mot kvinnor. Women´s Perspectives arbetar mycket med opinionsbildning för att ändra lagar och attityder. Samtidigt arbetar organisationen med att stärka kvinnor ekonomiskt och att främja kvinnors representation på lokal och regional nivå. 

Lviv har sedan invasionen i februari 2022 blivit huvudnavet för internflyktingar från hela Ukraina, även för de som är på väg till EU. Organisationen har öppnat flera härbärgen för internflyktingar. Den arbetar också med ge stöd till de som utsatts för sexuellt våld och flytt från ryskockuperade territorier.

– Men efter invasionen kan vi bara erbjuda erbjuda grundläggande hjälp som mat, kläder och hund- och kattmat till husdjur, säger Marta Chumalo, psykolog och medgrundare samt biträdande chef på Women’s Perspectives.

Marta Chumalo betonar hur kvinnor påverkas av det pågående kriget. Samt att männen får det mesta av äran men att kvinnornas viktiga insatser förminskas. 

– Vi ser hur mycket kvinnor lider under kriget eftersom de är offer för sexuellt våld, våld i hemmet och våldtäkter. Kvinnor blir bara resurser och det är så krig fungerar, det minskar kvinnors värde och betydelsen av deras arbete, säger hon.

Marta Chumalo ser ännu större utmaningar nu när män som deltagit i kriget kommer tillbaks och oroar sig för att detta kan att leda till att våld i hemmet kommer att öka. Hon ser den fruktansvärda situationen med våldtäkter i de ockuperade områdena och tror att kvinnors rättigheter kommer minska alltmer. 

– Vi ser och förväntar oss att högerskiftet kommer att tillta, det märks redan nu på regeringsnivå. Vårt mål nu är att väcka uppmärksamhet kring detta och att förbereda oss på att hantera det, säger hon.

Eren Keskin är en människorättsadvokat som under decennier försvarat diskriminerade grupper i Turkiet; etniska minoriteter, hbtqi-personer och flyktingar. Tack vare hennes organisation, The Association of Legal Aid against Sexual Violence, har flera militärer och andra högt uppsatta myndighetspersoner åtalats för grova brott.

Narges Mohammadi är en journalist och människorättsaktivist i Iran som har arbetat för kvinnors rättigheter i årtionden. Sedan november 2021 sitter hon i det ökända Evinfängelset i Teheran, dömd för att ”sprida propaganda med avsikt att skada staten”.

Prisceremoni hålls den första februari 2023 i Stockholms Konserthus. Ceremonin sänds även live via Olof Palmes minnesfonds hemsida.

Tomas Nordberg

Läs mer

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.