Ukraina: Jämställdheten hotas av kriget


Marta Chumalo, psykolog och medgrundare samt biträdande chef på Women's Perspectives, Lviv. Foto Johanna Riedel

Ukrainska kvinnoorganisationer är hårt pressade då hjälpbehoven ständigt växer i krigets spår och jämställdheten är på tillbakagång. – Det är så krig fungerar, det minskar kvinnors värde och betydelsen av deras arbete, säger Marta Chumalo.

Sphere eller Sphera på ukrainska, är en feministisk kvinnoorganisation i västra Ukraina. Kvinnorätts- och hbtq-rättsorganisationen har funnits i över tio år i Charkiv-regionen. De arbetar med att skapa säkra platser för lesbiska, bisexuella och transpersoner samt mot könsstereotyper och homofobi. Sedan februari 2022 har organisationen lagt om sitt arbete för att kunna ge psykologiskt stöd online till HBTQ-communityn i Charkiv, såväl som direkt ekonomiskt bistånd och små anslag för att stödja säkerhetsbehovet hos HBTQ-personer. Organisationens grundare har stannat kvar i Charkiv under hela denna tid, trots att staden utsatts för kraftig beskjutning av ryska missiler och drönare. En del av deras medlemmar evakuerades till Lviv där de fortsätter arbeta på distans.

Organisationen arbetar inom fem arbetsområden: förebygga och bekämpa våld i hemmet, hindra människohandel, stärka kvinnors egenmakt särskilt ekonomisk, samt bekämpa diskriminering av kvinnor och stärka feminismen i Ukraina. Varje år håller Sphere feministläger för flickor. De stödjer familjer och tar sig an de känsligaste frågorna som berör kvinnors behov.

– Vi besöker en del människor eller sänder kurirer till områden som var ockuperade tidigare. Det är inte ofta eftersom det är för farligt att åka dit, säger Anna Sharyhina, medgrundare, Sphere i Charkiv.

Sphere använder sig av poliser för att skicka preventivmedel och hygienprodukter. Alla vägar dit är minerade och explosioner sker dagligen trots att minröjning pågår.

Efter den ryska invasionen 2014 omvärderade Sphere sin syn på militärt motstånd. Innan kriget var många av organisationens medarbetare pacifister men i solidaritet med det ukrainska folket har Sphere bestämt sig att deras land behöver kunna försvara sig militärt. Det går inte att prata med ryssarna eftersom de inte lyssnar. Sphere känner att det inte har något val än att använda militära vapen för att försvara sig.

– Det finns en sak som förenar oss, och det är att vi är ukrainare. Trots militariseringen i vårt land förstår vi vad som krävs för att besegra fienden som har attackerat oss, säger Anna Sharyhina.

Den ryska invasionen ändrade förutsättningarna för Spheres arbete. Innan invasionen hade de ett skyddsrum för kvinnor, nu har de sju att gå till när flyglarmen ljuder.

– Vi bjuder in fler och fler människor att vara volontärer, experter, att arbeta för oss och det räcker ändå inte. Det är ett stort tryck på oss eftersom många kvinnor behöver hjälp. Förut hade vi helgerna ledigt, nu har vi bara ledigt på söndagarna. Vi brukade arbeta 10-18, nu arbetar vi 9-20. Vi har inte elektricitet och det är en helt galen situation, säger Anna Sharyhina.

Internflyktingar, som är tvångsfördrivna på grund av kriget, kommer till organisationens härbärgen varje timme. Flyglarm hörs hela tiden.

Organisationen har många evenemang för flyktingarna och ger dem psykologhjälp, inklusive gruppterapi. Och de försöker förebygga att deras medarbetare blir utbrända.

– Vi gör vårt bästa men det är krig, säger Anna Sharyhina.

Organisationen Women’s Perspectives i Lviv arbetar med utbildning, språk- och diskrimineringsfrågor, och med hatbrott. Organisationen har i över 20 års tid arbetat för kvinnors rättigheter i Lviv-regionen i västra Ukraina. Fokus är på kvinnor utsatta för mäns våld mot kvinnor. De arbetar mycket med opinionsbildning för att ändra lagar och attityder. Samtidigt arbetar Women’s Perspectives med att stärka kvinnor ekonomiskt och främja kvinnors representation på lokal och regional nivå.

Lviv har sedan invasionen i februari 2022 blivit huvudnavet för internflyktingar från hela Ukraina, även för dem som är på väg till EU. Organisationen har öppnat flera härbärgen för internflyktingar. De arbetar också med ge stöd till de som utsatts för sexuellt våld och flytt från ryskockuperade territorier.

– Men efter invasionen kan vi bara erbjuda erbjuda grundläggande hjälp som mat, kläder och hund- och kattmat till husdjur, säger Marta Chumalo, psykolog och medgrundare samt biträdande chef på Women’s Perspectives.

Marta Chumalo betonar hur kvinnor påverkas av det pågående kriget. Samt att männen får det mesta av äran men att kvinnornas viktiga insatser förminskas.

– Vi ser hur mycket kvinnor lider under kriget eftersom de är offer för sexuellt våld, våld i hemmet och våldtäkter. Kvinnor blir bara resurser och det är så krig fungerar, det minskar kvinnors värde och betydelsen av deras arbete.

Marta Chumalo ser ännu större utmaningar nu när män med som deltagit i kriget kommer tillbaks och oroar sig för att detta kan att leda till att våld i hemmet kommer att öka. Hon ser den fruktansvärda situationen med våldtäkter i de ockuperade områdena och tror att kvinnors rättigheter kommer minska alltmer.

– Vi ser och förväntar oss att högerskiftet kommer att tillta, det märks redan nu på regeringsnivå. Vårt mål nu är att väcka uppmärksamhet kring detta och förbereda oss på att hantera det, säger hon.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.