”Ryska män måste sluta mörda ukrainare!”


Irina Selsheva from Novosibirsk was arrested for taking part in a ring dance for peace. Photo from Vesna.

I september beslutade Putin att kalla in hundratusentals till kriget i Ukraina. 21-åriga Irina Selisheva kände att hon måste agera och gick med i en protest som hölls i hemstaden Novosibirsk. Efter två minuter kom polisen och anhöll alla och Irina dömdes till böter. Hennes brott: Att ha dansat i en ring och sjungit ”Let the Sun Always Shine”.

Irina Selisheva är 21 år och bor i Novosibirsk, Ryssland. Hon jobbar på kundtjänst för en lokal butik som säljer mobiltelefonkomponenter. Sen i september i år är hon aktiv i Vesna, Rysslands största fredsrörelse och deltog i en protest mot mobiliseringen av ryska män.

–  Varken jag eller andra medborgare i landet vill låta ryska män mörda ukrainare eller dö i detta krig, berättar Irina för oss.

Irina har en ukrainsk vän som heter Denis. De har känt varandra sedan 2013 och brukade skicka gåvor till varandra innan kriget började. I mars angrep ryska styrkor staden där Denis bor.

– Jag var verkligen orolig för honom. Men trots kriget och allt som hänt honom ändrade Denis inte sin inställning till mig, säger Irina.

– Detta krig är bedrägligt, orättvist och mordiskt. Den enda person som behöver det är Putin. De ljuger för mig – och alla andra – och regimen försöker få oss att hålla tyst. Men jag kommer aldrig att tolerera orättvisor, och jag kommer att göra allt jag kan för att rädda så många människor som möjligt, fortsätter Irina.

När detta skrivs har Irina dömts till att böta 10 000 rubel (cirka 1600 kronor).

– Jag var bara med i en ringdans med andra deltagare som sjöng ”Let the Sun always shine”, en sång om fred. Vi dansade i ungefär två minuter sen kom poliserna och arresterade oss alla. Vi får inte kritisera kriget. Inte ens berätta om att Ryssland för ett krig. Om man gör det kan man få ett hårt bötesstraff.

Irina åtalades för ett så kallat administrativt brott där hon och de andra som dansade ska ha hindrat människor att komma in till en teater.

– Under domstolsförhandlingar nekade jag till att vi hade försökt blockera ingången till en teater som ligger vid platsen där vi protesterade.

Men det hjälpte inte utan domaren dömde henne till böter. Andra som var med på samma demonstration fick hårdare straff.  Flera av dem som deltog hölls arresterade i fem dagar.

– Allt det här visar att vi kan inte ens kan delta i icke-våldsamma protester. Både min mamma och min mormor förstår att det inte är mitt fel att jag arresterades. Men de ber mig ändå att hålla tyst. Däremot är mina kollegor inspireras av mitt mod. Alla mina nära vänner och min syster har stöttat mig hela tiden, berättar Irina.

Irina har en lista över saker som vi som inte befinner oss i Ryssland kan göra för att stödja de som är emot kriget:  

  • Sluta lita på Putins propaganda. Vi stöder inte det här kriget men vi får inte säga det.
  • Öka medvetenheten om Putins brott mot både ukrainska och ryska medborgare.
  • Förklara för myndigheterna i ditt land att de stöder kriget om de handlar med Ryssland.
  • Ta emot flyktingar från Ryssland.

– Jag är så tacksam för dem som fortsätter att ta emot ryska flyktingar. Varje person som får stanna i ett säkert land kommer inte att slåss i kriget. Detta är något som Ukraina kan dra nytta av, säger Irina avslutningsvis.

Petter Bolme

Bakgrund
Irina är en av flera medlemmar i ungdomsorganisationen Vesna som Global Bar Magazine kommer att följa.

Ryska myndigheter har förbjudit Vesna och även förklarat den som en ”extremistisk organisation” som ”hotar ryska myndigheter och auktoriteter”. Trots att organisationen är förbjuden fortsätter många unga kämpa mot regimen genom sina kanaler på Telegram och Twitter. Det finns fortfarande aktivister kvar i Ryssland. Alla som är med i våra publikationer är medvetna om risken av att synas men vill trots det gå ut med vad som hänt dem.

Du kan också följa Vesna på Telegram eller på Twitter. Båda kanalerna är på ryska men det går att översätta meddelanden. De har också information på webben.

Läs också

Lyssna på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.