Efter Black Friday – Är du redo för GivingTuesday?


Idag är det dags för insamlingsbranshens svar på Black Friday. Hör du till de som kommer att ge mer – och vad händer med givande när lågkonjunkturen knackar på dörren, undrar Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

De åsikter som framförs i artikeln är författarens egna.

De flesta har nog fått så det räcker och mer därtill av Black Friday. Nu är det dags för nästa tillfälle att skaka kreditkortet: idag den 29 november är det GivingTuesday, insamlingsorganisationernas svar på köptemplens lockrop.

Redan för några dagar sedan kunde man se hur svenska flera svenska organisationer gjorde en ”tvärtom-Black Friday”. 

”Dubbelt så många människor kan behöva nödhjälp för att klara sig i framtiden. För att lyfta det dubblar vi nu priserna i vår gåvoshop så du hjälper dubbelt så många för varje gåva du köper”, skrev till exempel Röda Korset på sin hemsida.

Men vilken organisation ska man i så fall välja? Precis som under flyktingkrisen 2015 har en mängd nya initiativ vuxit fram i samband med den ryska invasionen av Ukraina. Den tongivande författaren och bloggaren Lars Wilderäng är starkt kritisk mot många traditionella insamlingsorganisationen som man menar inte verkar där behovet är som störst. På hans lista över de organisationer men framför allt bör stödja finns ingen av de stora och etablerade.

GivingTuesday startade 2012 och äger rum för femte gången i Sverige. Förra året deltog över 200 organisationer och företag, och antalet swishgåvor till insamlingsorganisationer gick upp med hela 680 procent jämfört med en vanlig dag i november, skriver branschorganisationen Giva Sverige i ett pressmeddelande.

Men det är ett givande med orosmoln över sig. Som vi tidigare skrivit så spår Giva Sverige en osäker framtid för givandet när lågkonjunkturen knackar för dörren och stat och kommun ser ut att skära ned. Kan – och vill – civilsamhället axla den roll som det innebär att i allt högre grad blir utförare, de som står för samhällsservicen?

Av Sveriges tio största insamlingsorganisationer finns drygt hälften i biståndsbranschen. När det gäller biståndet så har regeringen signalerat att det blir mer till civilsamhället – men att pengarna totalt kommer att skäras ned. Det återstår att se om de organisationer som – kanske får mer – därmed låter sig tystas i sin kritik.

En organisation som definitivt fått ett uppsving av den nya regeringens politik är Naturskyddsföreningen som rapporterar 20 000 nya medlemmar som en reaktion på Tidöavtalet och de sänkta klimatmålen.

Kanske är det helt enkelt så att civilsamhället behöver lite mer motstånd för att skaka av sig bekvämligheten och inse att ännu en dos av flygskam kanske inte är det som primärt löser världens problem.

David Isaksson
Chefredaktör

Här kan du läsa mer om vad som händer under GivingTuesday i Sverige.

läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.