Globalt upprop för ökad öppenhet kring politisk propaganda


I ett globalt upprop i form av ett brev, riktat till Facebook och Google går ett 60-tal organisationer från hela världen ut och kräver öppenhet och samma regler för alla länder i hela världen när det gäller politisk propaganda på plattformarna.

Idag tillämpar internetjättarna olika regler för transparens kring beslutsprocesser och när det gäller vilken propaganda som publiceras i olika länder i världen och vad som definieras som propaganda och på vilket sätt den får publiceras. Därför går ett stort antal organisationer ut i kraven på en  likvärdig, global transparens från internetföretagens sida när det gäller publiceringen av politisk propaganda och de risker för manipulation som detta medför. Till undertecknarna hör Access Now, Amnesty International och Article 19.

I det öppna brevet uppmanar organisationerna plattformsföretagen att agera och de uppmanar Facebook och Google att: 

  • Accelerate the expansion of full transparency tools to all countries where you operate to ensure that the least favoured countries benefit from the same level of transparency as the most favoured countries 
  • Develop, and make public, a plan of action setting out commitments and related timescales to roll out full transparency tools globally 
  • Disclose the full array of criteria, both past and present, used to select countries qualifying for higher transparency standards. 

Redaktionen

Läs brevet i sin helhet här:

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.