Earth Overshoot Day – här finns lösningarna!


Foto: Markus Spiske/Unsplash.

Idag är det Earth Overshoot Day, den dag då vi (teoretiskt i alla fall) nått den punkt där planetens resurser för det här året förbrukats. All kommande förbrukning behöver vi därmed låna från framtida generationer. Det är lätt att deppa ihop, men det finns faktiskt också positiva ljusglimtar.
Här nedan är något av det vi publicerat kring smart teknik som hjälper världen.

Segel – framtidens transportlösning?

För att tackla klimatkrisen behövs det hållbara sätt att frakta varor till sjöss. Flera intressanta projekt är på gång avseende vinddrivna lastfartyg. Dessa segelfartyg kan i vissa fall även transportera passagerare. 

Solig kyla ger bönder ökade inkomster

Genom att omvandla värme till kyla minskar den kenyanska uppfinnaren Dysmus Kisilu matsvinn, skapar jobb och ökar inkomsterna för landets bönder. Tekniken har gjort det billigare för småföretag i avlägsna områden i Kenya att få tillgång till energi. SolarFreeze – som uppfinningen kallas – används också för att lösa ett nytt problem, nämligen att hålla covid-19-vaccinerna färska.

Filippinerna: Solceller räddar liv när tyfoner slår till

Ny teknik för solenergi är ren, billig och lätt att använda. Förutom att den bidrar till att minska användandet av fossila bränslen bidrar den även till att skydda liv vid naturkatastrofer.

Kan 3D-printning lösa bristen på klassrum i Afrika?

I stora delar av Afrika råder brist på klassrum och skolbyggnader. Men kanske kan 3D-printade skolbyggnader lösa delar av problemet. Det hoppas åtminstone flera organisationer i Mali som nu experimenterar med tekniken.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.