Regeringen om UNOPS: Ansvariga måste ställas till svars


Global Bar Magazine har i flera artiklar skildrat skandalen i FN-organet UNOPS som lett till att Finland beslutat stoppa allt bistånd till FN-systemet i väntan på en översyn. Sverige har inga planer på att avbryta samarbeten med FN-systemet men ser allvarligt på de uppgifter som kommit svarar biståndsminister Matilda Ernkrans i en skriftlig intervju med Global Bar Magazine.

Känner Sveriges regering till frågan?
– Ja, och regeringen tar mycket allvarligt på uppgifterna. UNOPS styrelse har begärt att få klarhet i vad som hänt, säkerställa ansvarsutkrävande och stärka de interna kontrollerna ytterligare för att något liknande inte ska hända igen. Regeringen kommer noga följa upp styrelsens beslut.

Vad anser ni om UNOPS hantering av ärendet?
– Anklagelserna är mycket allvarliga, och ansvariga behöver ställas till svars.

https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

Kan det bli aktuellt att Sverige avbryter stöd till UNOPS och andra FN-organ?
– Jag tar mycket allvarligt på uppgifterna, men Sverige avser för nuvarande inte att avbryta stöd till andra FN-organ baserat på det som uppdagats inom en del av UNOPS verksamhet, men vi kommer noga följa detta. UD ger inte direkt stöd till S3i och har absolut inga planer på att stödja projektet. Jag tycker det är klokt att styrelsen beslutat om en frysning av alla nya S3i-relaterade investeringar. Det finns dock inga planer på en generell frysning från svensk sida av stöd till eller via UNOPS, då det i dagsläget inte uppdagats oegentligheter i andra delar av UNOPS verksamhet. Nu måste styrelsen skyndsamt genomföra de åtgärder de beslutat om och vi kommer att följa detta arbete mycket nära.

David Isaksson

Här hittar du alla våra artiklar om UNOPS-skandalen

https://globalbar.se/2022/05/granskning-markliga-lan-och-forsvunna-fn-miljoner/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.