FN-skandalen: Finland stoppar – Sverige fortsätter


Tack FN för miljonerna! UNOPS chef Faremo tillsammans med Daisy Kendrick och Jude Ower från WATO.

Den 16:e juni avslöjade Global Bar Magazine att Finland valt att stoppa allt bistånd till FN-systemet. Finland kräver nu en total genomlysning av FN:s organ innan stödet återupptas.

Från svenskt håll har reaktionerna på beslutet i hög grad uteblivit. Sida skriver i ett svar till Global Bar Magazine att för Sidas del har inget ändrats i sakfrågan sedan den intervju som vi gjorde med Cristina de Carvalho. 

Svenska FN-förbundet har tidigare agerat kraftfullt när övergrepp inom FN-systemet avslöjats och 2015 fick visselblåsaren Anders Kompass priset Sveriges FN-vän för att han ”genom att sätta ljuset på misstänkta övergrepp bidragit till att upprätthålla FN:s nolltolerans mot sexuella kontakter mellan soldater på fredsfrämjande uppdrag och civilbefolkningen.”

Även när det gäller UNOPS lyfter FN-förbundet fram behovet av visselblåsare.
– Korruption ska alltid bekämpas och vi välkomnar att både medlemsländerna och FN självt agerar mot misstänkta missförhållanden, vilket också har skett i UNOPS-fallet. Det är viktigt att visselblåsarfunktioner utvecklas inom FN-systemet som en del av det nödvändiga reformarbetet, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Samtidigt manar organisationen till försiktighet när det gäller att helt avblåsa biståndsinsatser:
– Att genomlysa även andra FN-organisationers arbete bör kunna göras utan att stoppa betalningar till humanitärt arbete som är avgörande för de hundratals miljoner som nu kastas in i fattigdom och hunger på grund av pandemin och Ukrainakriget, fortsätter Annelie Börjesson.

Global Bar Magazine har sökt biståndsminister Matilda Ernkrans som ännu inte återkommit.

David Isaksson

Läs också

https://globalbar.se/2022/06/nyhet-finland-stoppar-alla-pengar-till-fn/
https://globalbar.se/2022/06/fn-skandalen-rubbar-inte-malmos-ffs-tro-pa-unops/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.