NYHET: Finland stoppar alla pengar till FN


Illustration: Lisa Jansson.

Finland markerar skarpt mot korruptionsskandalen i FN genom att frysa alla sina utbetalningar till FN och beställa en egen utredning. Orsaken är att FN valt att mörka de allvarliga anklagelserna. Beslutet stoppar alla pengar till UNFPA, UN Women, UNICEF, UNDP and UNEP.

Det här kan upprepas, i nuläge kan vi varken garantera våra skattebetalande invånare eller världens fattiga att det går rätt till i FN, säger Titta Maja, avdelningschef för utvecklingspolitiska avdelningen i det finska utrikesministeriet. 

Som Global Bar Magazine tidigare rapporterat om skakas UNOPS av en korruptionsskandal. Ledningen på UNOPS vilseledde Finland in i samarbetet med innovationsprojektet S3i och senare skulle de mörka hur allvarliga anklagelserna mot organisationen var, visar en granskning som finska Yle gjort. 

UNOPS ledning ska vid upprepade tillfällen undanhållit viktig information från både Finland och UNOPS-styrelsen. Det handlar bland annat om information om den interna utredningen som pågått sedan 2020. Det var först genom visselblåsaren Mukesh Kapilas blogg som Finland skulle bli varse om att projektet som de med stor entusiasm hoppat på, var under utredning för att ha schabblat bort 60 miljoner dollar. 

Uppvaktade av UNOPS
I december 2018 fick utrikeshandels- och utvecklingsminister Anne-Mari Virolainen ett brev från UNOPS. I brevet lovordar UNOPS staden Esbo som i oktober 2018 anslutit sig till FN:s program för hållbar stadsutveckling. I samma brev erbjöds Finland att bli värdar för programkontoret. Enligt YLE gav brevet intrycket av att ett finländskt beslut var brådskande, då UNOPS poängterade att Finland inte var det enda land de vänt sig till och att förhandlingar redan initierats med de andra länderna –  Schweiz och Liechtenstein. 

Finland var snabbt på banan. En månad senare, januari 2019 möttes parterna i staden Esbo. Vid det här laget hade Finland, som ville utöka samarbetet med FN gått med på att betala 20 miljoner euro, under en fyraårsperiod för att ha S3i:s programkontor i Finland.  

Problemet var bara det att ledningen för UNOPS aldrig informerade Finland om att organisationen utreddes internt för allvarliga brister i investeringarna i S3i projekten. 

Första varningstecknet 
Den 9:e december 2021 kontaktades Titta Maja på utrikesministeriet av UNOPS dåvarande generaldirektör Grete Faremo som berättade att S3:s chef Vitaly Vashelboim blivit tagen ur tjänst. 

– Men fick vi fick bara informationen som rörde Vitaly och att han utreddes för tjänstefel. Vi fick aldrig reda på hur illa det egentligen var, berättar Titta Maja för Global Bar Magazine.

Knappt en vecka senare, den 14:e december fattade Titta Maja beslutet att frysa medlen till S3i. 

– Vi kände oss tvungna att förhålla oss till om vi kunde fortsätta stödja projektet ekonomiskt med tanke på att den verkställande direktören hade getts tjänstledigt under tiden utredningen pågick. Vid tillfället hade vi ingen aning om situationen i sin helhet, fortsätter Titta Maja. 

Finland var angelägna om att få svar. Kommunikationen mellan Finlands utrikesministerium och UNOPS huvudkontor intensifierades. De skickade mejl och brev till olika instanser inom UNOPS för att få fram  mer information. 

– Vi hörde av oss med jämna mellanrum och ställde frågor. Men vi trodde ju det bara handlade om Vitaly så våra frågor handlade främst om hur processen gick och när de trodde att beslut skulle komma. Vi hade flera videomöten med Grete Faremo som försäkrade oss om att allt var i sin ordning. Hon avslöjade ingenting utöver Vitaly. Det är nästan komiskt, konstaterar Titta Maja. 

Visselblåsaren  
Det var av en ren händelse som en medarbetare på ministeriet snubblade över professor Mukesh Kapila blog. Professor Kapila är en gammal FN-veteran. 2003 hade han i egenskap av visselblåsare gått ut i media med FN:s oförmåga att agera på kränkningar mot mänskliga rättigheter i Darfur-regionen i västra Sudan. Hans engagemang och inblick i organisationen ledde till att han kontaktades av FN-medarbetare som berättade om vad som pågick på UNOPS. 

 Medarbetaren skickade bloggposten till mig, runt mars 2022. Det var också då jag förstod att det var mer som inte stod helt rätt till, säger Titta Maja.  

När situationen på UNOPS om de mellan 22 och 60 miljoner dollar som spårlöst försvunnit avslöjades i professor Kapilas blogg i mars 2022, var det första gången som såväl Titta Maja som styrelsen för UNOPS fick höra talas om problemen.

Anklagelserna i bloggposterna var så allvarliga att även styrelsen började ställa frågor, säger Titta Maja. 

Den 11:e mars krävde finska utrikesministeriet svar av UNOPS rörande informationen som framkommit i professor Kapilas blogg. Enligt YLE ska FN-organet ha svarat att Kapilas blogginlägg var ärekränkande och att de sökt juridisk rådgivning. UNOPS förnekade återigen alla anklagelser mot S3i, och härledde situationen till att organisationen misslyckats med att utföra due diligence. 

Finland fryser alla medel till FN
Den 14:e december 2021 frös Finland alla utbetalningar till S3i:s huvudkontor i Helsingfors. Men Finland tar nu ytterligare ett steg för att förhindra liknande situationer i framtiden. 

De har beställt en en genomlysning av alla FN-organ landet har ett samarbete med, bland annat UN Women och Unicef. Syftet är att reda ut hur ser det står till med FN:s interna säkerhetssystem. Finland vill ta reda på om organisationen följer de egna protokollen. Bland annat tittar utredningen på transparensen och hur visselblåsarfunktionen ser ut inom FN, om det går att påtala oegentligheter utan att den som avslöjar brister riskerar att drabbas av repressalier. Utredningen ska göras i sommar. Fram tills dess har alla Finlands medel till FN satts på paus. Det rör sig sammanlagt om ca 70 miljoner euro. 

Alla behöver svar, vi måste garantera att ett säkerhetssystem är på plats. Frågar min minister mig om det är säkert att lägga skattepengar på FN idag, är mitt svar att jag ärligt talat inte vet. Det här kan upprepas, i nuläge kan vi varken garantera våra skattebetalande invånare eller världens fattiga att det går rätt till i FN. När utredningen är klar och vi kan redovisa att det går säkert till för skattebetalare och våra förmånstagare kan vi börja betala ut pengar igen,  säger Titta Maja.  

Titta Maja är noga med att poängtera att Finland är hängiven sitt åtagande i FN och Agenda 2030. 

 Vi har ingen avsikt att hålla tillbaka några pengar från FN. Vi har mer än 70 miljoner euro kvar att dela ut. Vad vi vill är att försäkra oss om att organisationens riskhantering följer protokoll. Alla vi pratat med på FN skakar på huvudet och undrar hur det kunde bli så här. Det vill vi också veta. Detta får aldrig mer hända, något bra måste ju komma ur det här, säger Titta Maja.

Finland krävde svar vid styrelsesammanträde
Under några dagar i början av juni i år hölls UNOPS styrelsemöte i FN- byggnaden i New york. Inför mötet krävde Finland bland annat svar på om UNOPS ledning hade känt till att interna utredningarna kring misstanke om tjänstefel pågick redan då Finland tillfrågades om att stå som värdar för programkontoret S3i och varför Finland inte informerades om att dessa ärenden, eller att utredningar pågick trots UNOPS skyldighet att göra det, enligt samarbetsavtalet. Först i april 2022 fick Finland information om utredningen.

Global Bar Magazine pratade med Titta Maja, bara några timmar innan UNOPS styrelse skulle fatta beslut om vägen framåt. Det råder tystnadsplikt kring besluten, men Titta Maja var hoppfull. Hon ser att att styrelsen är enig om att man behöver säkerställa att FN:s interna säkerhetssystem kan svara an på misskötsel, bedrägeri och andra oegentligheter. 

– Det var just det som var syftet med Finlands intervention. Att se till att människor hålls ansvariga. Att polisanmälan görs, om det föreligger brottsmisstankar. Att det görs en grundlig genomlysning av FN:s samtliga verksamheter och säkra att det råder tydlighet och transparens. Beslutet kommer att visa vad som behöver göras framöver, säger Titta Maja.  

Katerin Mendez

Läs tidigare artiklar i granskningen här:

https://globalbar.se/2022/05/granskning-markliga-lan-och-forsvunna-fn-miljoner/
https://globalbar.se/2022/06/fn-skandalen-rubbar-inte-malmos-ffs-tro-pa-unops/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.