Tanzania: Obekväm journalist granskar från exilen


Gudrun Brunegård och Ansbert Ngurumo från Tanzania under ett Global Bar-samtal.. Foto: David Isaksson.

– Jag var först med att berätta hur sjuk president Magufuli var. Mina källor berättade att han dog av covid, vilket Tanzanias nuvarande president senare också bekräftade, säger Ansbert Ngurumo som från exilen i Sverige bevakar utvecklingen i Tanzania.

Ansbert Ngurumo är redaktör för den tanzaniska nättidningen Sautikubwa (”Den stora rösten”) och lever själv sedan flera år i exil i Sverige. Härifrån driver han en oberoende tidning som sedan starten etablerat sig som en viktig oberoende nyhetskälla. Själv har Ansbert Ngurumo genom sin tidning över 200 000 följare på Twitter

– Med hjälp av journalister och källor i Tanzania som av säkerhetsskäl behöver vara anonyma bevakar vi utvecklingen i landet och skriver saker som andra medier inte kan, eller vågar, rapportera kring, berättar han.

När ryktena om att Tanzanias tidigare president var sjuk i covid var Sautikubwa en av de få medier som öppet skrev om detta.

– Jag var först med att twittra om den sjuke Magufuli. Jag skrev artiklar varje dag om vad som hände med honom och jag kallades för lögnare. Mina källor berättade att han dog av covid, vilket Tanzanias nuvarande president senare också bekräftade, fortsätter Ansbert Ngurumo.

Efter Magufulis död uppstod en dragkamp i Tanzania om vem som skulle bli president och det var många inom den gamla makteliten som inte ville låta en kvinna ta över, eftersom det inte var de som utsett henne till vicepresident. Men Samia Suluhu kunde ta över, bland annat därför att hon hade stöd från den mäktiga militären.

Situationen har förbättrats
Jämfört med åren under president Magufuli då det till och med kunde vara farligt att läsa en oberoende tidning i sin egen mobil så har situationen i landet förbättrats när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter: samhället har öppnat upp och president Samia Suluhu vinnlägger sig om att ha en bredare dialog och samtidigt inte skynda framåt alltför snabbt. 

– Men även om vi ser positiva signaler, vilket bland annat gjort att flera oppositionspolitiker återvänt, så har ingenting förändrats i konstitutionen. Så länge den inte ändras så finns det inga garantier för att inte den som kommer efter henne skulle kunna vrida utvecklingen tillbaka, konstaterar Ansbert Ngurumo som ändå själv är försiktigt optimistisk när det gäller utvecklingen i landet. Det faktum att president Samia Suluhu är kvinna och kommer från Zanzibar som har en stark, egen ställning i landet är i sig viktigt.

Sverige har under många år gett ett omfattande bistånd till Tanzania och stundtals har kritiken varit hård om att biståndet i hög grad gynnar det styrande partiet, något vi skrivit om bland annat här.

Så vad tycker om Ansbert Ngurumo om det svenska biståndet. Har vi varit naiva?

– Inte bara Sverige utan hela världen har varit vänligt inställd till vårt land länge; vi har varit älskade i 50 år. Men biståndet har inte använts på det sätt som det från början var tänkt utan har gynnat en liten elit.

Tomas Nordberg

Ansbert Ngurumo medverkade i Global Bar-samtal den 11/5 2022

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.