Peru: Lag skyddar vågors rättigheter


Surfare i Lobitos, Peru. Foto: Shutterstock.

Sedan några år tillbaka har Peru en lag som ger vågorna på några av landets bästa surfställen legala rättigheter som skyddar dem. Nu drivs en kampanj i Chile för att liknande lagar ska införas i landet.

Att naturen har rättigheter har du kanske hört talas om. Nya Zeeland var först i världen med detta när floden Whanganui fick sina rättigheter. Därefter har flera länder i Latinamerika följt efter, bland annat Colombia. De som drivit på för naturens rättigheter menar att det inte är konstigare än att ett bolag eller till exempel en pensionsfond har rättigheter.

Sedan några år tillbaka har Peru infört en lag som också skyddar landets vågor, på spanska ley de rompiente – law of breakers. Det låter kanske lite – flytande – men vad lagen innebär är att den skyddar kostområden och förbjuder byggande, oljeexploatering, fiske och annat som kan hota vågorna, till exempel genom att kustlinjen ändras, eller att rev förstörs. Denna lag har vid flera tillfällen skyddat surfingstränderna kring staden Lobitos i Peru från exploatering.

Nu driver organisationer i Chile på för att landet ska få en liknande lag. En plats som särskilt pekas ut är stränderna kring staden Arica i norra Chile. Reden 2018 presenterade politiker och aktivister från regionen ett lagförslag som skulle skydda vågorna och just nu pågår en namninsamling för att lagen ska bli verklighet.

Ett videosamtal där lagprojektet diskuteras.

Mångas bild av surfare är nog av människor som bara driver runt. Men surfare kan faktiskt vara lönsamma ur ett hållbarhetsperspektiv, det menar åtminstone de forskare som studerar det som kommit att kallas surfonomics. 

Just Lobitos i Peru är föremålet för en ny studie kring detta. i studien som gjorts av den peruanska organisationen Ecoswell konstaterar man att surfarna under 2019 bidrog med dryg 3,6 miljoner dollar till den lokala ekonomin. Tillsammans med lokalsamhället lyckades man också rensa ständerna från sopor och få ordning på det läckande avlopssystemet i staden.

– Vårt fokus är hållbarhet utifrån socialt, ekonomiskt och miljömässigt perspektiv.  Vi driver till exempel ett solenergiprojekt som bland gett gratis och hållbar energi till fiskarnas lokal här i staden, säger Diego Almendrades som är en av Ecoswells grundare i en film på peruansk tv.  

Men det handlar också att skydda de lokalsamhällen som finns där surfstränderna finns så att exploateringen sker enligt kontrollerade former, något man tagit fasta på i den chilenska kampanjen.

Runt om i världen driver surfaktivister nu på för att fler länder ska anta liknande lagar. Kampen om världens vågor rullar vidare.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.