Ryssland utvisat från sportens värld


Putin stängs av som hedersordförande för Internationella judoförbundet. Foto: Wikimedia Commons

Idrottsvärlden, känd för att alltid vika sig för makten utifrån tesen att idrott och politik inte hör ihop, har denna gång agerat kraftfullt. I princip har så gott som alla tävlingar flyttats från Ryssland och landet stängts av från de flesta internationella sammanhang.

Uppdatering 2/3 22.40. Abramovich säljer Chelsea. Överskott går till en fond för att hjälpa offren för kriget i Ukraina.

Uppdatering 3/3 8.50 Ryssland stoppas även från deltagande i Paralympics som inleds 4/3.

Djurgården var bland de första med att offentligt visa sitt stöd för Ukraina. I matchen mot Brommapojkarna i Svenska cupen den 27:e februari hade alla spelare armbindlar med den ukrainska flaggan. Och nu har också de svenska fotbollsklubbarna startat en insamling till förmån för krigsoffren. Samtidigt uppstår det också problem för enskilda spelare. Just Djurgården har till exempel en målvakt som är utlånad från Zenit Sankt Petersburg, en klubb som ägs av det ryska energibolaget och naturgasdistributören Gazprom.

– Vi följer givetvis den ryska invasionen av Ukraina i nyhetsmedier precis som alla andra. Vi har självklart även koll på det som rapporterats kring Idrottsminister Anders Ygemans uttalande om att föreslå att EU ska stänga av ryska professionella idrottsutövare i medlemsländerna. Om ett beslut om detta fattas kommer vi att rätta oss efter det, men för närvarande har vi inte fattat några beslut, utan vi följer utvecklingen noga, säger Olle Arnell, pressansvarig på Djurgården.

Pierre Bengtsson, nyvärvad till Djurgården spelar mot Brommapojkarna i Svenska cupen med den ukrainska flaggan på armen. Foto: DIF.

Stora konsekvenser
Den fullskaliga ryska invasionen av Ukraina har redan fått stora konsekvenser för ryska idrottare. Internationella Olympiska Kommittén (IOK) uppmanar världens idrottsförbund att stoppa ryska och belarusiska idrottare och ledare från att delta i samtliga internationella tävlingar. ”För att skydda de globala idrottsevenemangens integritet, och för alla deltagares säkerhet, rekommenderar IOK att internationella idrottsförbund varken bjuder in eller tillåter ryska och belarusiska idrottare och ledare att delta i internationella tävlingar”, skriver IOK i ett pressmeddelande.

Oligarkernas makt över fotbollsklubbarna
Ryska oligarker äger klubbar runt om i Europa, med Chelsea som det mest kända exemplet.

Manchester United tillkännagav 2013 ett femårigt avtal som gjorde Aeroflot, det ryska statliga flygbolaget, till dess officiella flygbolag. Ett år tidigare hade Chelsea presenterat den ryska energijätten Gazprom som sin officiella energipartner. Gazprom är också en av huvudsponsorerna för Champions League. Och Uefa har Gazprom som en av sina största sponsorer. Röster höjs nu för att detta sponsoravtal bör sägas upp omedelbart.

En annan oligark, Alisher Usmanov, äger 30 procent av Arsenal. Ett tredje Premier League-lag, Bournemouth, har finansierats av ännu en rysk oligark: Maxim Demin, en före detta handelsman och petrokemisk magnat, köpte den ekonomiskt krisdrabbade klubben 2011. Och två andra lag – Portsmouth och Reading – har haft ryska ägare under de senaste åren.

Storbritannien kan använda så kallade Unexplained Wealth Orders för att kräva att de som kan ha gynnats av korruption ska visa varifrån deras pengar kommer. Enligt Alexander Goldfarb, chef för Litvinenko Justice Foundation, är detta särskilt aktuellt i fallet Abramovich. Hans advokater medgav under 2012 års civilrättsliga process mot Boris Berezovsky att auktionen av energijätten Sibneft – som gjorde Abramovich till en av Rysslands rikaste män – var ”riggad”. ”Abramovich skulle vara en utmärkt kandidat med tanke på hans vittnesmål”, sade Goldfarb. ”Och det finns rättsliga grunder för att agera mot denna förmögenhet.”

Västeuropas andra stora ligor är för närvarande inte föremål för ryskt ägande. Tyska Bundesliga förbjuder externa investerare att äga majoriteten i en klubb, vilket innebär att ingen rysk individ kan bli direkt ägare till en klubb i Tyskland. När det gäller Spanien, Italien och Portugal finns det mindre stränga restriktioner för externa investerare, och det finns därför inte mycket som hindrar en förmögen ryss från att ta över en klubb. Undantagen är Real Madrid, Barcelona, Osasuna och Athletic Bilbao, som är organiserade som registrerade föreningar, inte aktiebolag, och det är inte möjligt att köpa aktier i dem, bara medlemskap.

Inflytelserika oligarker har också markerat mot invasionen. Oligarken Roman Abramovich deltog i fredsmedlingen i Gomel i Belarus nära gränsen till Ukraina mellan ukrainska och ryska delegationer. Den rysk-israeliske miljardären och tillika ägaren till Chelsea Football Club deltog på Kyivs begäran. Han har nära kopplingar till det judiska samhället i Ukraina och Ryssland. Abramovich har hamnat i skottgluggen i London på grund av rapporter om hans tidigare relation med Rysslands president Vladimir Putin. I parlamentet har det höjts krav på att han ska straffas. I söndags beslutade han att överlämna ”styrningen” av Chelsea till en stiftelse.

Simning
Junior-VM i simning skulle hållas i Ryssland i augusti men har ställts in. Internationella simförbundet, Fina, har låtit meddela att inga tävlingar kommer att hållas i Ryssland så länge som krisen pågår. Australien, en av giganterna i simvärlden, välkomnar detta:

”Swimming Australia välkomnar Finas beslut att ställa in Junior-VM i augusti och har beslutat att inte skicka några deltagare till någon annan tävling som är planerad att hållas i Ryssland, inklusive kortbane-VM i december”, skriver Australiens simförbund på Twitter.

Den ryske presidenten Vladimir Putin får FINA-ordensutmärkelsen indragen av Internationella simförbundet (FINA).

Skidor
Internationella skidförbundet Fis har ställt in alla återstående FIS World Cup-tävlingar som planeras äga rum i Ryssland och alla ryska och belarusiska skidåkare är avstängda från att delta i alla Fis-tävlingar.

Formel 1
Formel 1 har ställt in Rysslands GP i Sotji i september.

Fotboll
I fotbollsvärlden tvingas ryska oligarker lämna ifrån sig makten i sina klubbar. Fifa och Uefa stänger av alla ryska klubb- och landslag från internationella matcher och turneringar. Europeiska fotbollsförbundet Uefa har flyttat Champions League-finalen från S:t Petersburg till Paris. Uefa har också avslutat allt samarbete med Gazprom.

De svenska, danska, engelska, polska, albanska och tjeckiska fotbollsförbunden har låtit meddela att de inte kommer att spela mot Ryssland. Ryssland har också stängts av helt och får inte medverka i Fotbolls-VM 2022.

”Fotbollen står helt enad och i full solidaritet med alla drabbade människor i Ukraina. Fifas och Uefas presidenter hoppas att situationen i Ukraina kommer att förbättras avsevärt och snabbt så fotbollen återigen kan bidra till enighet och fred bland människor”, skriver Fifa i ett pressmeddelande.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger:
– Det är viktigt att fotbollsvärlden står enigt i den här frågan. Jag tror den här typen av beslut svider mer än man kan ana. Det här var den enda vägen.

Skidskytte
Det internationella skidskytteförbundet, IBU, har portat Ryssland och Belarus och Ryssland svarade med att dra sig ur.

Friidrott
World Athletics Council har tillkännagett nya sanktioner som förbjuder alla idrottare från Ryssland och Belarus från att tävla i World Athletics Series-tävlingar ”med omedelbar verkan”.

Även de ryska idrottare som har fått tillstånd att tävla som neutrala idrottare kommer att uteslutas från World Athletics Series-evenemang ”under överskådlig framtid”.

– Världen är förskräckt över vad Ryssland har gjort, med hjälp och stöd av Belarus, sade World Athletics ordförande Sebastian Coe i ett uttalande. Han fortsatte:

– Världens ledare försökte undvika denna invasion med diplomatiska medel, men till ingen nytta med tanke på Rysslands orubbliga avsikt att invadera Ukraina.

Ishockey
Internationella ishockeyförbundet (IIHF) har stängt av alla Rysslands och Belarus internationella lag och klubblag i alla åldersgrupper från att delta i alla IIHF-tävlingar och evenemang. NHL avbryter omedelbart sina affärsrelationer med företag i Ryssland.

Beslutet påverkar flera turneringar, bland annat herrarnas världsmästerskap i Finland i maj, där Ryssland och Belarus inte längre kommer att kunna tävla.

Ryssland kommer också att fråntas sin rätt att vara värd för junior-VM 2023 och får inte spela i Beijer Hockey Games i Globen den 5-8 maj.

Den nordamerikanska hockeyligan NHL har avbrutit sina affärsrelationer med företag i Ryssland samt pausat sina ryskspråkiga plattformar på nätet.

”The National Hockey League fördömer Rysslands invasion av Ukraina och uppmanar till en fredlig lösning så snabbt som möjligt,” skriver NHL i ett uttalande. Europeiska handbollsförbundet, EHF, har följt IOK:s rekommendation och stängt av Rysslands och Belarus landslag och klubblag samt domare och övriga funktionärer, som stödjer Rysslands invasion av Ukraina.

Bandy
Internationella bandyförbundet (Fib) meddelar att det VM som skulle äga rum i Ryssland skjuts upp.

Badminton
Alla ryska idrottare och funktionärer från Ryssland och Belarus är avstängda från att tävla i Badminton World Federation-sanktionerade evenemang.

Baseboll och softball
Inga ryska eller belarusiska idrottsmän eller funktionärer kommer att inbjudas eller tillåtas delta i internationella tävlingar som sanktioneras av World Baseball Softball Confederation (WBSC).

Basketboll
Ryska lag och funktionärer ”kommer tills vidare inte att tillåtas delta i FIBA Basketball och 3×3 Basketball-tävlingar”, enligt Internationella basketbollförbundet.

Kanotsport
Alla idrottare från Ryssland och Vitryssland kommer att avstängas från att tävla vid alla evenemang som Internationella kanotförbundet (ICF) anordnar.

Curling
Alla ryska deltagare kommer att strykas från de kommande världsmästerskapen av World Curling Federation (WCF).

Cykling
Ryska och belarusiska landslag eller uttagningar ”får inte delta i några evenemang” som sanktioneras av Internationella cykelunionen (UCI). Dessutom meddelade UCI att alla lag med ryskt eller belarusiskt medborgarskap kommer att få sin status som UCI-lag indragna och att alla evenemang som äger rum i Ryssland eller Vitryssland kommer att dras in – totalt fem stycken. De ryska och belarusiska nationella mästerskapen stryks från UCI:s kalender och alla Rysslands och Belarus ”emblem, namn, akronymer, flaggor och hymner” kommer att förbjudas vid UCI:s evenemang. Ryska och belarusiska idrottare kommer dock att tillåtas delta i UCI-tävlingar som neutrala deltagare så länge ”de är registrerade i ett UCI-team som varken är ryskt eller belarusiskt”.

Femkamp
Alla ryska idrottare och funktionärer från Ryssland och Belarus är avstängda från att delta i internationella tävlingar som sanktioneras av World Pentathlon (UIPM).

Rodd
Alla ryska idrottare och funktionärer från Ryssland och Belarus är avstängda från att delta i internationella tävlingar som sanktioneras av World Rowing.

Rugby
Rysslands och Belarus landslag är tills vidare avstängda från ”all internationell rugbyverksamhet och gränsöverskridande klubbrugbyverksamhet” av World Rugby. Rysslands rugbyförbund har också avbrutit sitt medlemskap i World Rugby.

Segling
Alla ryska idrottsmän och funktionärer från Ryssland och Belarus är avstängda från att delta i internationella tävlingar som sanktioneras av World Sailing. Om det inte är möjligt på grund av ”korta tidsramar” kommer ryska och belarusiska idrottare att delta ”neutralt, utan nationella symboler, färger, flaggor eller hymner”.

Skridskoåkning
Ryska och belarusiska skridskoåkare har av Internationella skridskounionen (ISU) avstängts från deltagande i alla internationella skridskotävlingar.

Triathlon
World Triathlon uppgav att ryska och belarusiska idrottare och funktionärer inte kommer att tillåtas delta ”i alla internationella tävlingar eller officiella evenemang”, vilket kommer att ses över varje månad baserat på ”hur situationen utvecklas”.

Volleyboll
Ryssland kommer att fråntas värdskapet för årets världsmästerskap i volleyboll för herrar av Internationella volleybollförbundet (FIVB) och alla ryska och belarusiska landslag, klubbar och funktionärer samt beach- och snowvolleyspelare kommer att stängas av från alla evenemang tills vidare.

… och Putin blev av med sitt svarta bälte i taekwondo
Och internationella judoförbundet (IJF) har stängt av Vladimir Putin som hedersordförande samt fråntagit honom hans svarta bälte i taekwondo som man tilldelade honom 2013.

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.