Så fuskade Putin till sig valsegern


21 augusti. En ensam demonstrant mot regimen i den ryska staden Novosibirsk. Foto: Shutterstock.

När det inte räckte med det ”vanliga” fusket för att vinna valet till duman så fyllde Putins parti valurnorna med digitala röster som ”plötsligt” började strömma in. Timofei Martynenko berättar historien om en valrörelse som trots allt inte gick Putins väg.

Omröstningen i valet till Rysslands statsduma började fredagen den 17:e september och pågick i tre dagar. Redan den första dagen uppstod köer av människor som ville rösta i hela landet, det var anställda vid budgetinstitutioner som kom till vallokalerna, främst lärare och läkare, som myndigheterna använder som kärnväljare och stärker dem att rösta vid varje val. Dock var myndigheterna mest bekymrade över kampen mot Navalnyjs Smart Voting strategi på valdagarna. De ryska kontoren för Apple och Google fick direkta hot om straffrättsligt åtal mot sina anställda och tvingades blockera Navalnyjs app.

Pavel Durov, grundaren till Telegram, som anses vara en av de friaste plattformarna i Ryssland, meddelade också blockeringen av Smart Voting bot.

Smart Voting är en strategi som Alexey Navalny och hans nära medarbetare föreslog att använda i valet till statsduman. Det är en av de taktiska omröstningsmetoderna, när väljarna gemensamt röstar på en viss kandidat. När det gäller Ryssland föreslogs det att rösta på Enade Rysslands starkaste motståndare, både för partier och för enskilda kandidater.

De första valresultaten från Fjärran Östern och Sibirien började publiceras ungefär klockan 18.00 i Moskva den 19:e september. På de flesta vallokaler fick Ryska federationens kommunistparti och dess kandidater nästan dubbelt så många röster som Enade Ryssland och vann. Det blev uppenbart att Smart Voting fungerar, trots alla hinder eftersom kommunistpartiet var den främsta förmånstagaren av den här strategin. 

Nästan omedelbart började det publiceras rapporter om hundratals förfalskningar. Myndigheterna förfalskade valsedlar, användande så kallade karuseller, när mutade väljare röstar många gånger i olika vallokaler, och förfalskade slutprotokoll från röstsammanräkningar. Valdeltagandet i de så kallade valsultanaten –  regioner med minst transparent omröstning, till exempel i Tjetjenien – var nästan 100 procent vilket är statistiskt otroligt.

Rösträkningen, som genomfördes av den ryska centrala valkommissionen, började omedelbart visa förändringar: Enade Ryssland, som knappt fick 38 procent av rösterna, ökade andelen kraftigt till 40 procent och fortsatte att växa. Men intrigen kvarstod: från centrala Ryssland, inklusive från Moskva, började det komma information att oppositionskandidater som fått Smart Votings stöd vann överallt.

Enligt dessa uppgifter skulle Еnade Ryssland kunna få en enkel majoritet i duman, men absolut inte en konstitutionell majoritet, som partiet ville behålla. Och detta var vändpunkten.

I Moskva och flera andra regioner testades online omröstning i dessa val. Resultat för den borde komma omedelbart, men i Moskva var förseningen mer än tio timmar.

Observatörer som följde publiceringen av e-omröstningsresultat började rapportera om radikala förändringar i resultat från partier och kandidater. Enligt resultaten av att räkna 99,5 procent av omröstningarna vann oppositionen över nästan hela Moskva (12 valkretsar av 15) och St Petersburg (7 valkretsar av 8), men med elektronisk omröstning vann Enade Ryssland över alla oppositionella kandidater.

Omröstningsresultat i Moskva exklusive elektronisk omröstning (bild till vänster) och inklusive elektronisk omröstning (bild till höger). Oppositionskandidater som har fått stöd av Smart Voting är markerade med grönt.

Detta ser naturligtvis omöjligt ut ur statistisk synvinkel: Enade Rysslands opinionssiffra var cirka 30 procent, i offline-omröstningen i Moskva tog partiet andraplatser och fick knappt 30 procent när 99,5 procent av rösterna var räknade, men resultaten av elektronisk omröstning förändrade valresultaten dramatiskt: kandidaterna från Enade Ryssland fick i genomsnitt cirka 60 procent av dessa. Därmed förlorade alla oppositionskandidater.

Som ett resultat av räkningen av nästan 100 procent av rösterna får Enade Ryssland nu nästan 50 procent i hela Ryssland. Partiet kommer att ha mer än 300 mandat, vilket räcker till en konstitutionell majoritet. Ryska federationens kommunistiska parti fick 19,5 procent, Liberaldemokratiska partiet – 7,5 procent, Rättvisa Ryssland också cirka 7 procent.

Den ryska centrala valkommissionen har redan kallat detta val för det mest transparenta någonsin. Konvojer av polisbilar anlände dock till centrala Moskva den 20:e september på grund av myndigheternas rädsla för protester. Ryska federationens kommunistiska parti, varav majoriteten av kandidaterna var mottagare av Smart Voting, sa att det inte erkänner resultaten av e-omröstning och ska protestera.

Det är inte förvånande att myndigheterna har tillgripit massiva bedrägerier. I valet till statsduman 2011 var det en liknande situation. Sedan, efter det där valet, fanns det stora protester som slutade i ett brottmål. Dock är det en annan situation nu.

Här är några viktiga slutsatser som kan dras av valresultatet.

1. Aleksej Navalnyj har ett mycket stort politiskt inflytande i Ryssland trots att han fortfarande sitter i fängelse.

2. Enade Ryssland och Putin själv har så lågt stöd så att de behöver historiskt stora valfusk för att vinna.

3. Det är omöjligt att delta i politiska aktiviteter i Ryssland just nu för att riskerna är för stora. Därför är stora protester mycket osannolika.

4. Demokratin i Ryssland kan inte uppnås genom val i Ryssland så internationella sanktioner måste skärpas, framförallt mot ryska oligarker.

Timofei Martynenko

 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.