Vapenköp eller nödhjälp – hur stödjer du Ukraina på bästa sätt?


På bara några dagar har alla stora humanitära insamlingsorganisationer ställt om och börjat samla in pengar till Ukraina. Men hur vet man var pengarna gör bäst nytta – och att de kommer fram?

Den dramatiska utvecklingen i Ukraina engagerar människor i hela världen och många väljer att skänka pengar. Men vilken insamling är bäst – och gör störst nytta?

Under det första dygnet har Röda Korset fått in tio miljoner kronor.
– Så mycket har vi inte fått in på så kort tid sedan tsunamin 2004, säger Per Westberg, insamlingschef på Röda korset till Dagens Nyheter.

De flesta stora humanitära insamlingsorganisationer bedriver idag insamlingar till Ukraina. Aftonbladet samlar in pengar till Röda Korset. Organisationerna IM och SOS barnbyar samlar också in pengar, liksom UNHCR.  Samtliga stora insamlingsorganisatione r har också så kallat 90-konto, vilket innebär att deras insamlingar kontrolleras av Svensk insamlingskontroll.

Vid varje katastrof dyker det också upp internationella onlinekampanjer som försöker övertyga oss om att just deras insamling är den allra bästa och som utan att ange vem som är mottagaren skriver en insamlare: ”Nobody can get these groups a quick influx of donations as fast as we can. Let’s show our solidarity with Ukrainians and get them the assistance they urgently need — everything we raise will be passed on to the front lines.”

Men också små, nischade organisationer samlar in pengar. Så har till exempel Byggnadsarbetarfacket har satt igång en insamling till sina ukrainska kollegor:

– Vi jobbar som fan just nu med att försöka bistå byggfacket i Ukraina och deras medlemmar, säger Christer Wälivaara på den fackliga sammanslutningen 6F i en intervju i den egna tidningen.

Sporten har hamnat i centrum för världspolitiken på ett sätt som kanske aldrig tidigare skett. Idag är sport politik, matcher flyttas, fotbollstoppar som för bara några år sedan dekorerades av Putin talar sig nu varma för demokratin. Det mesta talar för att Ryssland nu stängs ute från alla större sportevenemang. Och Svenska fotbollsförbundet samlar in pengar som kanaliseras via UNHCR.

Men vilka behov är egentligen störst? En övervägande del av insamlingarna handlar om att lindra nöd och ge humanitär hjälp. Men den som frågor människor i Ukraina om vad de framför allt behöver hjälp med får sannolikt svaret: Vapen och skyddsutrustning.

Så hör du till dem som känner att du snarare vill hjälpa det ukrainska försvaret än att lindra katastrofen efter den ryska segern så är det till de ukrainska armén du ska skicka dina pengar:

The National Bank of Ukraine has opened a special account to raise funds for the Ukrainian Army. Anyone from any country can donate! The account is multi-currency. It is opened for transfers of funds from international partners and donors, any person as 🇪🇺For donations in EUR: SWIFT Code NBU: NBUA UA UX DEUTSCHE BUNDESBANK, Frankfurt SWIFT Code: MARKDEFF Account: 5040040066 IBAN DE05504000005040040066 Wilhelm-Epsteinn-Strabe 14, 60431 Frankfurt Am Main,Germany Bank account: UA843000010000000047330992708

David Isaksson

Läs också!

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.