Kazakstan: Varför protesterar människor nu?


Militär i Almaty. Foto från Twitter.

ANALYS. Protesterna skakar Kazakstan. Dussintals människor dödade och soldater från den ryskdominerade militäralliansen har för första gången satts in i ett annat land.
Men vad vet vi egentligen om Kazakstan? David Isaksson var där 2015. Här delar han med sig av några intryck.

Detta är en analys. De åsikter som förs fram är författarens egna.

Kazakstan är världens till ytan åttonde största land, större än Västeuropa, och om man la ut Kazakstan över Europa så täcks gott och väl allt från Frankrike till Polen, de norra delarna av Ukraina, halva Italien och hela Rumänien visar den pedagogiska kartan på nätet. Och på denna yta bor bara drygt 18 miljoner invånare.

Ungefär där tar våra kunskaper om Kazakstan slut. Inte ens när när presidentpalatset stormas förmår händelserna i Kazakstan knuffa ned ettårsjubiléet av stormningen i Washington från nyhetstronen.

2015 var jag i landets största stad Almaty. Jag gick på statyspaning, träffade Beatles-fans (folk är fortfarande galna i Beatles och det finns en staty över gruppen, sannolikt den enda i hela världen), provsmakade äpplen (Almaty betyder äpplets fader) och åkte världens kanske mest moderna tunnelbana i sällskap med Takezhan, den första (?) rapparen i världen som finansierat en låt genom en crowdfunding-kampanj.

Den kanske enda Beatles-statyn i hela världen finns i Almaty. Foto: David Isaksson.

Det var på det hela taget en inspirerande upplevelse. Almaty visade sig vara en förvånansvärt grön stad. Mycket träd, stora avstånd, ordning och reda, blomlådorna planteras ut: blommor i raka rader, systematiskt.

Och många dyra bilar. Människorna som är lugna och trevliga, blev som besatta när de hamnar bakom ratten på en Lexus. Den stora ringleden runt staden blev snabbt igenkorkad utan någon orsak alls, som det verkade. Och inga kollektivtrafikfiler – här har människor drömt så länge om att ha en fin bil så när de nu får chansen att skaffa en så gör de allt för att nå drömmen om en Lexus eller en Landcruiser, förklarade en person jag träffade.

I skymningen är ungdomarna på väg upp till Gren Hill. De stannar till, tar selfies, poserar på det där självklara sättet. Ungefär samtidigt sätter böneutroparna igång. Och runtomkring de snöklädda bergen.

Bergen runt Almaty. Foto: David Isaksson.

Inte ens då var Kazakstan ett demokratiskt föredöme. Makten hade sedan Sovjetunionens fall – precis som i de flesta grannländerna – utövats av den starke och mäktige. I Kazakstans fall heter han Nursultan Abishevich Nazarbayev och när han avgick 2019 hade han suttit vid makten i 29 år. 2015 fanns det ändå en viss öppning, oppositionella hade inte fängslats och det fanns åtminstone delvis självständig press. Men för det mesta var det tyst, ett land som inte direkt sprutade ur sig nyheter – även om vi 2021 faktiskt skrev om den osannolika Grammy-vinnaren som jobbade inom järnvägen.

Så brakade allt loss. Byggnader stormades, dussintals civila dödades och när detta skrivs fortsätter protesterna – och våldet.

Som så ofta i världen – oavsett om det är i Afrika, Asien eller Latinamerika – var det höjda bensin- och transportpriser som ledde till att protesterna tog fart, något som blir extra ironiskt i ett land som producerar enorm mycket av just bensin och olja (känns igen från Iran, Nigeria, Angola och Venezuela) och där klyftorna mellan de rika och de som inget har bara växer.

Den sittande president Kassym-Jomart Tokayev har nu kallat på militär hjälp från den ryskdominerade militärallians där Kazakstan ingår. Internet är nedstängt, nyhetssajter blockerade. 

Dussintals protesterande har dödats, ryska trupper har gått in i landet, men också trupper från Armenien, vilken i sin tur lett till att människor i Armenien protesterat även om landets regering inte vill säga hur många soldater som skickats.

https://twitter.com/HannaLiubakova/status/1478987772027416576

För den militärallians som kommit till de styrandes undsättning har en märklig sammansättning: Å ena sidan finns där Belarus, å andra sidan Kirgizistan, Centralasiens kanske mest demokratiska land, ett land där även USA har en bas. 

Vad kommer att hända nu? Är det vi ser början på en revolution likt den i Ukraina? Eller kommer Ryssland tvärtom att ytterligare stärka sin makt.

Den frågan är det nog många som ställer sig nu.

David Isaksson

Läs också

https://globalbar.se/2021/03/jarnvagskillen-som-vann-en-grammy/

Fortsätt läsa för endast 49 kr/mån!

Du läser nu en av tre gratis artiklar innan du bestämmer dig för att bli prenumerant. För att läsa mer om våra prenumerationer klickar du här.

Köp prenumeration

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.