Somalisk kärlekssång gör succé på TikTok


Nimco Happy. Från den ursprungliga videon.

Fem år efter att Nimco Happys bröllopssång ”Isii Nafta” (Ge mig liv) släpptes har den tagit världen med storm – mycket tack vare TikTok. Nu har den hundratals miljoner visningar.

Det var för fem år sedan som Isii Nafta (Ge mig liv)” med refrängen “I love you more than my life” släpptes i Somalia, en kärlekssång inför ett bröllop där Isii Nafta sjunger på fyra olika språk – somaliska, swahili, engelska och arabiska. Där hade det nog kunnat sluta om inte låten plockats upp, först av somalier runt om i världen, och sedan av TikTok där över 100 000 videos har gjorts med låten. Sedan dess har artister som Cardi B dansat till ”Ge mig liv och modellen Bella Hadid (47 miljoner följare på Instagram) har delat den ursprungliga videon med Nimco Happy i sina kanaler. En annan som gjort en TikTok version är stå-upp komikern Trevor Noah.

– Låtens titel Isii Nafta betyder ge mig liv. Det är en kärleksförklaring på de olika språken, vilket är ganska typiskt för somalisk musik, att prata om kärlek och känslor, säger Ayan Jamal, programledare på P3 i en intervju med SVT.

Här i Sverige är somalierna den näst största invandrade folkgruppen. Mubarik Abdirahman är själv ursprungligen från Somalia och jobbar för Röda Korset i Malmö. Och det är klart att han känner till Isii Nafta.

– Sången var en sommarhit när den kom för fyra-fem år sedan, men sen hände ingenting – inte förrän den började spridas vidare av folk i Kina, USA och Europa – framför allt på TikTok där den blev viral, berättar Mubarik Abdirahman.

Till sitt somaliska bröllop bjuder man många och självklart är bröllopssånger stora, inte sällan får de som gifter sig sina namn ”inskrivna” i de sånger som framförs. 

– Nimco Happy hör inte till de största somaliska artisterna, hon är känd men inte jättekänd. Hon hade ingen aning om att sången hade blivit viral, men blev kontaktad av folk som berättade att hennes låt spelades överallt. I Somalia har man inte möjlighet att skydda sin låt på samma sätt som i Europa och USA, så därför spreds den långt innan hon visste om det, fortsätter Mubarik Abdirahman.

Nu har Nimco Happy fått kontrakt med skivbolaget Polydor Records och det går att lyssna på den ”officiella” versionen också via till exempel Spotify. Den nya världskändisen låter meddela att hennes telefon ringer oupphörligt så frågan är – när kommer uppföljaren?

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.