El Salvador: Lag om ”utländsk agent” hotar civilsamhället


El Salvador blir allt mer totalitärt. På bilden, en soldat i huvudstadens centrum. Foto: David Isaksson.

El Salvadors alltmer totalitäre president Nayib Bukele presenterar nu en lag om ”utländska agenter” av det slag som finns i Ryssland och sedan en tid även i Nicaragua. Syftet är att försvåra för oberoende medier och organisationer.

2019 valdes Nayib Bukele till El Salvadors president. Sedan dess har hans parti Nuevas Ideas (nya idéer) vunnit egen absolut majoritet i parlamentet och Bukele har nyligen använt makten för att byta ut domarna i Högsta domstolen, en utveckling som påminner om den i Nicaragua – eller Ryssland.

Nu tar El Salvador ytterligare ett steg i totalitär riktning. Syftet är att, precis som i Ungern, komma åt oberoende aktörer som får stöd av bland annat Open Society. ”En utländsk agent får INTE ge pengar till någon politiker, parti, stiftelse eller NGO”, skriver regeringen på sin hemsida.

– Lagförslaget är ett sätt att komma åt och ytterligare begränsade möjligheter för oberoende medier och organisationer, säger José Miguel Vivanco, chef för Latinamerika på organisationen Human Rights Watch i en kommentar.

Organisationer beskattas
Lagförslaget som Bukeles eget parti kan driva igenom då man har 2/3 majoritet i parlamentet, innebär att oberoende organisationer som tar emot stöd (från till exempel Sverige eller Soros Foundation) nu måste registrera sig som utländska agenter. Varje överföring kommer också att beskattas med 40 procent och de som registreras som ”utländska agenter” får inte engagera sig i politiska frågor, samtidigt som de hotas av fängelsestraff för aktiviteter som ”kan hota den nationella säkerheten”.

USA har sedan tidigare reagerat hårt mot de inskränkningar som skett kring demokratin i El Salvador, bland annat i fråga om tillsättningen av nya domare. USA har också satt upp flera funktionärer in den nuvarande regeringen på den så kallade ”svarta listan” i enlighet med den så kallade Magnitsky-lagen.

Till svenska organisationer som bedriver verksamhet i El Salvador hör IM, We Effect och Diakonia. Global Bar Magazine har sökt biståndsminister Per Olsson Fridh som svarar att han för närvarande inte har möjlighet att kommentera frågan.

David Isaksson

Lyssna också på

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.