Covid: Allt fler länder utvecklar egna vaccin


Foto: Daniel Schludi/Unsplash.

Kuba, Iran och Thailand är bara några av de länder som kommit långt i utvecklingen av egna covid-vaccin. Just nu testas 104 vaccin i kliniska försök och av de 150 nya vaccinkandidater som var aktuella våren 2021 är ett tiotal under användning.

Under pandemiåret 2020 tävlade forskare världen över i att skyndsamt ta fram vaccin mot coronaviruset. I nuläget testar forskare 104 vaccin i kliniska försök på människor och 33 vaccin har nått slutstegen av testerna.

Den tjugonde augusti godkände Indien världens första DNA-covid-vaccin Zydus Cadila-vaccinet för nödanvändning. Fler kommer att komma. Omkring tretton procent av indierna har fullvaccinerats och 47 procent har fått en dos. Indien misslyckades fatalt med sin första ”vaccineringsdrive”.

Iran har börjat använda COVIran Barekat-vaccinet med en produktionskapacitet på 6-8 miljoner doser per månad. Det iranska Razi Cov Pars-vaccinet befinner sig i Fas-3 av tester.

I Sydkorea är tre olika vaccin under framtagande med hjälp av stora regeringssubventioner. Det sydkoreanska GLS-5310 DNA-vaccinet är i Fas-2. Det sydkoreanska CT-P59- vaccinet har dock inte visat sig vara inte fullt så effektivt som sydkoreanerna hade hoppats på.

Det kinesiska V-01-vaccinet påbörjade Fas-3 tester i Filippinerna den 25:e augusti. Kuba godkände den 20:e augusti Soberana 2– och Soberanavaccinen för nödanvändning. Australiens COVID-19-EDV-vaccin befinner sig i Fas-1 och är avsett främst för personer med nedsatt immunsystem. Det ryska AAV-5-vaccinet är i en kombinerad Fas-1 och 2 försöksperiod. Kanadensiska Providence Therapeutics vaccin har nått till Fas-2. Bavarian Nordics ABNCoV2-vaccin testas i Fas-2 i Nederländerna. Spanska HIPRAs vaccin befinner sig i Fas 1/2.

Sputnik V används som bekant runt om i världen inklusive för nödanvändning i Ryssland, vilket vi har skrivit om tidigare. AstraZeneca´s Vaxzevria har godkänts i Brasilien. Kinesiska CanSino Biologics Convidecia-vaccin är godkänt i Kina och nödanvänds i Argentina, Chile, Equador, Ungern, Malaysia, Mexiko, Moldavien och Pakistan.

Det ryska EpiVacCorona-vaccinet har auktoriserats i Turkmenistan, men är omgärdat av kontroverser. I januari i år påbörjade Ryssland en massvaccinering med vaccinet, trots att försöksomgångarna inte var klara. Resultaten från Fas 1/2-försöken publicerades i en obskyr rysk tidsskrift i mars, men har ifrågasatts av experter. Ryska kritiker av vaccinet har bett regeringen att sluta administrera vaccinet och istället avvakta utgången av Fas-3-försöken. Tass skrev den femte juli att det ryska Vector-institutet, som ligger bakom vaccinet, har registrerat det under namnet Aurora-CoV.

Johnson & Johnson använder en metod kallad Adenovirus 26 vilket företaget gjorde framgångsrikt när det tog fram ett ebolavaccin. Danmark och Finland har slutat använda företagets vaccin, men det används i Andorra, Australien, Bahrain, Bangladesh, Botswana, Brasilien, Kanada, Chile, Colombia, EU, Ghana, Grönland, Island, Kuwait, Libyen, Malaysia, Maldiverna, Mexiko, Moldavien, Nya Zeeland, Nigeria, Norge, Filippinerna, Sydafrika, Sydkorea, Saint Vincent och Grenadinerna, Schweiz, Syrien, Thailand, Tunisien, Ukraina, Storbritannien, USA, Vietnam, Zambia och Zimbabwe.

Japans AG0302-COVID19-vaccin är fortfarande i försöksstadiet (Fas 1/2). The Sankei Shimbun skrev den 23:e augusti att japanska Shionogis vaccin ska distribueras runtom i Asien som en motvikt till den kinesiska ”vaccindiplomatin”. Detta ska ske med hjälp av regionala partnerländer såsom Vietnam där vaccinet nu ska testas i en Fas-3-studie.

I Thailand har forskare bett regeringen om finansiering för ett lokalproducerat mRNA covid-19 vaccin så det kan börja användas före april nästa år. Den 25:e augusti meddelade Chulalongkorn-universitetet i Bangkok att ChulaCov19-vaccinet hade genomgått Fas-1-testerna med lyckat resultat.

I början av juli i år godkände Kuba som första land i Latinamerika och Karibien sitt egenproducerade Abdala-vaccin för nödanvändning. Beta- och deltavarianterna har lett till stor smittspridning i Kuba.

Det vietnamesiska Nano Covax-vaccinet är närapå färdigt för användning rapporterade VietNamNet i slutet av förra månaden. Det är alltså försenat då vi tidigare har skrivit om att det skulle stå färdigt i mitten av innevarande år.

Den första september meddelade BBC att Nordkorea hade tackat nej till tre miljoner Sinovac-vaccin. Enligt WHO har inte ett enda coronafall rapporterats i landet. Men experter yttrade i somras att det är möjligt att smittspridning har skett i landet.

– Ett enormt coronavirusutbrott kan ha spridits via gränsstäder och landsbygden till större städer, möjligen inklusive huvudstaden Pyongyang, sa Du Hyeong Cha, analytiker på ”Seoul’s Asan Institute for Policy Studies”.

Tomas Nordberg

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.