Corona: 150 olika vaccin på gång i världen


Illustration: Shutterstock

Coronapandemin fortsätter svepa över världen. Över 2,6 miljoner människor har dött och konsekvenserna är enorma. Men medan diskussionen här handlar om ett fåtal vaccin som tas fram av västerländska företag är totalt närmare 150 olika vaccin på väg att tas fram i länder som Japan, Kuba och Iran.

Det har gått ett år sedan WHO definierade covid-19 som en global pandemi. Totalt är fler än 150 covid 19-vaccin under utveckling globalt sett. Av dem har över 50 nått den mänskliga försöksfasen. Stora läkemedelsföretag som AstraZeneca, Pfizer och Johnson & Johnson har redan fått tillstånd för nödvaccinering i ett antal länder och dessa företag har kommit igång med vaccineringen på allvar. I nuläget befinner sig 41 vaccin i fas ett, 28 i fas två och 20 i fas tre. Fas ett innebär testning av vaccinsäkerhet och doser. Fas två utgör utvidgade säkerhetsförsök. Fas tre är storskaliga effektivitetstester. Sex vaccin är godkända och är i tidigt eller begränsad användning, sex vaccin är godkända för hel användning och fyra vaccin har övergetts efter försök. 71 vacciner testas i kliniska försök på människor och 20 är i slutfaserna av testerna. 

De ledande vaccinen inkluderar Pfizer-BioNTech, Moderna, Gamaleya (tidig användning i Ryssland, nödanvändning i andra länder), Oxford-AstraZeneca (nödanvändning i EU, Storbritannien och andra länder), CanSino (godkänt i Kina, nödanvändning i andra länder), Johnson & Johnson (nödanvändning i USA, Bahrain), Vector Institute (tidig användning i Ryssland), Novavax och Sinopharm (godkänt i Kina, Förenade Arabemiraten, Bahrain, nödanvändning i Egypten, andra länder), Sinopharm-Wuhan (begränsad användning i Kina, Förenade Arabemiraten), Bharat Biotech (nödanvändning i Indien). Det indiska vaccinet ZyCoV-D beräknas bli redo för användning under mars.

I Japan befinner sig AG0302-COVID19-vaccinet i en fas två/tre-testning sedan december i förra året. GeneOne Life Science i Sydkorea har tagit fram GLS-5310 DNA vilket testas i fas ett/två. Även Genexine arbetar med ett vaccin i Sydkorea, också det i fas ett/två av försök. I Thailand avser man att vaccinera 30 miljoner människor med ChulaCov19 som tagits fram av Chulalongkorn-universitetet i Bangkok. Försöken ska inledas nästa månad eller i maj. Även fransk-thailändska Bionet Asia har kommit långt med sitt vaccin och om de mänskliga försöken går bra tänker sig företaget att producera en till fem miljoner vaccindoser i slutet av detta år. 

Kuba och Iran i samarbete
Kubas Finlay Vaccine Institute har utvecklat Soberana 2-vaccinet. Landet har ingått en överenskommelse med Iran om att testa vaccinet i ett fas tre-försök. Kuba planerar att producera 100 miljoner doser för att vaccinera landets hela befolkning. Vaccinet utgör också en potentiell inkomstkälla för det krisdrabbade landet. Kuba har också tagit fram ett vaccin med namnet Abdala, från en dikt av artonhundratalspoeten José Martí. Vaccinet är i fas två. 

Den japanska läkemedelsgiganten Shionogis vaccin befinner sig i fas ett/två. Nanogen Biopharmaceutical testar Nanocovax-vaccinet i Vietnam och avser att göra försök i Bangladesh, Indien och Indonesien. Vaccinet ska stå färdigt för användning i Vietnam i mitten av detta år. I Iran har Razi Vaccine & Serum Research Institute utvecklat Cov-Pars Razi-vaccinet som genomgår kliniska försök. COVIran Barekat är det första vaccinet i Iran att genomgå klinisk testning. Shafa Sharmed Pars står bakom det. 

Också Nordkorea påstår sig ha utvecklat ett vaccin, vilket ska tas med en nypa salt då de inte verifierar detta. De säger sig ha utfört djurförsök men ger inga data. Sydkoreanska politiker sa i slutet av förra året att Nordkorea har försökt hacka sig in i sydkoreanska företag som utvecklar coronavirusvaccin. Det ryska Sputnik V-vaccinet är som vi redan skrivit ute och används i många länder. Belarus var det första landet som provade det och enligt planerna kommer Sputnik att även börja produceras i Italien.

Sydkoreas CT-P59 är ett försök att utveckla det ultimata vaccinet utan biverkningar. Det undergår för närvarande fas två-försök. Forskare runt om i världen kämpar alltså på för fullt. Eller som Reyonold Panettier, verksamhetschef för Ruthers Institue for Translational Medicine and Science, säger i en intervju:
”Vi har sett en verklig samarbetsvillig och kollegial attityd för att hjälpa människor från finansiärernas sida … och forskarna har arbetat tillsammans globalt för att utveckla det här och dela med sig av informationen, så det är en riktig vetenskaplig framgångssaga.”

Många olika vaccin är alltså på gång. Frågan är bara hur lång tid det kommer att ta innan världen blivit vaccinerad.

Tomas Nordberg

 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.