Indien ger vaccin till fattiga grannar


Vaccinering på ett sjukhus i Mumbai 16/1. Foto: Shutterstock.

Indien är i full gång med vaccineringen och har hittills vaccinerat 200 000 personer om dagen. Indien skänker också egenproducerad vaccin till mindre och fattigare grannländer. Samtidigt brottas landet med problemet att många inte vill vaccinera sig.

Indien är igång med vaccineringen i landet. Två miljoner anställda inom sjukvården har redan vaccinerats och hittills vaccineras i genomsnitt 200 000 personer om dagen, med målet att öka till minst 300 000 om dagen för att totalt 300 miljoner människor (en fjärdedel av befolkningen) ska kunna vara vaccinerade före juli månads utgång. 

Indien har som vi tidigare rapporterat producerat två egna vacciner – Covishield och Covaxin – som har distribuerats till hälsoarbetare över hela landet som nu har börjat vaccinera (ytterligare vaccin är på gång). Oxford-AstraZenecas Covishield tillverkas av Serum Institute i Pune och Covaxin producerats av Bharat Biotech. 

Ett problem så här långt är dock att många indier verkar tveka inför att själva vaccinera sig. Enligt medieuppgifter har bara 56 procent av alla som kan få vaccin just nu (27/1) anmält att de vill bli vaccinerade. En anledning är att den andra typen, Covaxin, ännu inte testats fullt ut och man därmed inte vet hur effektiv den är.

Förutom att vaccinera den egna befolkningen erbjuder Indien samtliga diplomater i landet (ca 10 000 personer) vaccin om de vill ha. Dessutom skickar Indien vaccin till grannländerna. Maldiverna och Bhutan var bland de första nationerna som fick vacciner från Indien. Den 20 januari hade Indien skickat 150 000 doser Covisheild-vaccin till Bhutan och 100 000 doser till Maldiverna som stöd. Ögruppen är den största Covid-19-mottagaren bland Indiens grannar, och har fått ett ekonomiskt stöd, läkemedelsförsörjning, livsmedelsförsörjning, medicinskt team, utbildning för ett värde motsvarande 250 miljoner dollar. Stödet till grannländerna går under hashtaggen #NeighbourhoodFirst.

Vaccin levererat till Bhutan, tweetar Indiens utrikesminister.

Indien skänkte också officiellt två miljoner doser av inhemskt producerat Covishield-vaccin till Bangladesh i slutet av januari. Förutom den nuvarande leveransen av vacciner planerar Bangladesh också att köpa ytterligare doser av Indien. Bangladesh har hittills registrerat cirka 8000 dödsfall i covid-19 sedan pandemin bröt ut i mars förra året. Indien överlämnade även en miljon doser av coronavaccin till Nepal, liksom till Myanmar, Seychellerna och Mauritius. Även Sri Lanka kommer i dagarna att få vaccin från Indien.

”Indiska vacciner når Seychellerna. Det är vad vänner är för”, skriver Indiens utrikesminister i en vaccin-diplomatisk tweet.

Indien har också börjat med sin kommersiella export och skickade nyligen två miljoner doser vardera till Brasilien och Marocko. Indien väntar för närvarande också på bekräftelse av godkännande av sina vaccin i Afghanistan, varefter de kan levereras.

Maria Thulin

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.