Eget covid-vaccin godkänt i Indien


New Delhi. Foto: David Isaksson

Indien har nu godkänt ett egenproducerat vaccin vid sidan om en indisk version av AstraZenecas vaccin och beräknas börja med massvaccinering inom någon vecka. Ytterligare ett indiskt vaccin är under utveckling, rapporterar flera indiska medier.

Det ena vaccinet som produceras av Serum Institute of India (SII), är en indisk version av AstraZenecas vaccin. SII är världens största vaccintillverkare och har redan 50 miljoner doser av vaccinet redo. Det andra har utvecklats av den indiska tillverkaren Bharat Biotech, rapporterar The Indian Express.

Det sistnämnde vaccinet skulle enligt planerna ha varit tillgängligt redan i augusti 2020, men har nu alltså godkänts. Ett tredje, även det inhemskt utvecklat vaccin, är även det på väg att godkännas.

Som Agneta Carleson berättade i Global Podd 44 håller även Vietnam på att utveckla ett eget vaccin. Ett land där vaccineringen också går mycket snabbt är Israel. I Palestina är situationen dock fortfarande mycket svår och där ser vaccinationen ut att dröja, rapporterar Washington Post.

Även länder som Storbritannien, USA, Kina, Ryssland och Danmark har kommit relativt långt med sin vaccinering enligt tillgänglig statistik. Kroatien, Italien, Argentina och Mexiko är andra länder som ligger betydligt längre fram än Sverige när det gäller andel av befolkningen som vaccinerats.

Redaktionen

Texten har uppdaterats med ny information

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.