Oväntad vinnare i Biståndsdebattens mäktigaste


Fler än femton kunniga och engagerade debattörer var i år nominerade till Biståndsdebattens mäktigaste. Och även om vi fick en för många oväntad vinnare så var juryn och de röstande så gott som eniga i valet, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Biståndsdebattens mäktigaste, som nu utsätts under drygt tio års tid, domineras traditionellt av ministrar och chefer för större biståndsorganisationer. Att det blir så är inte konstigt: de har ju genom sina uppdrag och ämbeten tillgång till både medier och en stor resursbas för att kunna nå ut. Men att störst inte alltid behöver vara bäst är detta år ett bra exempel på (liksom 2018 när Parul Sharma kom först på listan trots att hon egentligen står fri från samtliga organisationer).

Årets vinnare, Martin Uggla, kommer från en liten organisation, startad av hängivna entusiaster som inte är rädda för att ta strid. Årets tvåa, Nuri Kino är en person som i sin roll kombinerar aktivism med journalistik. Med Nuri Kino är det också för första gången som någon som så tydligt representerar en diasporagrupp kommer högt upp på listan – och som dessutom tillhör en organisation som inte ingår i ”de vanliga” biståndsorganisationerna och som mig veterligen inte får något stöd överhuvudtaget via Sida. Det intressanta med både Martin och Nuri är dessutom att de står fria från det traditionella biståndsetablissemanget som ofta brukar beskrivas som ”vänster”. Det här här något som är viktigt för debatten i stort, inte minst när enprocentsmålet sannolikt kommer att bli en valfråga.

Årets tredjeplats, Anna Tibblin, representerar en traditionell organisation som många nog genom åren uppfattat som ganska träig. Men We Effect har utan tvekan vitaliserats under Anna Tibblins år vid rodret och det bådar gott för framtiden.

Traditionell kan man också kanske kalla årets fjärdepristagare, Anna Sundström från Palmecentret. Men även hon visar på att det går att driva viktiga frågor på ett nytt sätt, även i en ”gammal” organisation.

En som märkts väldigt lite under året är Sidas generaldirektör Carin Jämtin och detta är sannolikt ett medvetet val från hennes och myndighetens sida. Som biståndets högsta tjänsteman kan det vara klokt att hålla sig utanför debatten och förbli just den administratör som behövs.

Flera av de nominerade hamnar utanför prispallen. Därmed inte sagt att deras insatser varit betydelselösa. Tvärtom så har till exempel Martin Nihlgård och Mariann Eriksson båda varit aktiva och synts i många sammanhang, även om det inte räckte till någon av de tio första platserna – något som säger mycket om vilket engagemang det finns för biståndsfrågan. Det bådar med andra ord gott inför framtiden.

David Isaksson
Chefredaktör

Så här har omröstningen gått till

Tre delar har var och en vägt lika mycket (en tredjedel vardera) när vinnaren utsetts:

  • Läsarnas röster.
  • Vad personerna åstadkommit i form av artiklar, medverkan i medier mm.
  • Juryns bedömning.

Juryn har bestått av tre av OmVärldens tidigare chefredaktörer: Jesper Bengtsson, Anki Wood och Ylva Bergman, samt av David Isaksson (Chefredaktör Global Bar Magazine) och Qaisar Mahmood, författare och mångfaldsdebattör.

Hör intervjun med Martin Uggla i Global Podd

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.