Lycka när Italien öppnar upp


Nu snurrar hjulen igen! Foto: David Isaksson.

Italien har varit det hårdast drabbade – och kanske hårdast prövade – av alla europeiska länder under pandemin. Därför är lyckan stor när Italien nu öppnar upp, skriver David Isaksson i denna krönika.

Detta är en krönika. De åsikter som framförs är skribentens egna.

Medan Sverige firar midsommar tar vi bilen från Ligurien och åker till Toscana. Vi bor på små vingårdar högt uppe på kullar dit vägen ibland mest av allt liknar en stig där man verkligen inte vill möta någon annan.

Och vi är ensamma. Toscana, som normalt är en riktig turistmagnet, gapar tomt. Inga amerikaner, inga asiater, nästan ingen från andra europeiska länder. Men ändå är alla glada, faktiskt oerhört glada. För nu är något på väg att hända och maten och vinet är precis så gott som man kan föreställa sig, även om det känns märkligt att ensamma gå runt bland vinrankor och olivlundar.

Vinprovning i Toscana. Än så länge är besökarna få. Foto: David Isaksson

Nere vid kusten är det desto fler människor. Det italienska sommarlovet har börjat och sedan några veckor tillbaka också möjligheten att resa mellan regionerna, något som tidigare varit starkt begränsat. Nu fylls stränder och uteserveringar av far- och morföräldrar och deras lyckliga barnbarn. Och på lördagskvällen, när Italien till slut besegrar Österrike, är alla torg och serveringar i staden Pisa proppfulla med unga människor. Det känns – säkert för oss alla –nästan overkligt.

Italien vinner över Österrike. Men störst är ändå glädjen över att äntligen få träffas! Foto: David Isaksson.

Totalt har fram till den 28:e juni 2021 127 500 människor avlidit i Italien till följd av pandemin. I Sverige var vi snabba med att döma ut Italien. ”Experter” uttalade sig tvärsäkert om hur dålig den italienska sjukvården var och följderna för den redan usla italienska ekonomin skulle förstås bli än mer katastrofala. Och visst har det varit tufft. Ändå är det min känsla av att det finns en stark motståndskraft i detta hårt prövade land: I Italien är man vana vid katastrofer och oförutsägbarhet och när ekonomin tar stryk är småskaligheten många gånger en fördel. Affärer och restauranger är familjeägda, man skalar ner när det behövs, men är åtminstone inte utlämnade åt de stora affärskedjornas hänsynslöshet. När jag går runt i min lilla stad Ventimiglia så är det mesta trots allt sig likt. Faktiskt så har det öppnat några nya restauranger i vår närhet och glädjande nog så är de rejält fulla.

Fullt på uteserveringarna. Foto: David Isaksson.

Så, på måndagen den 28:e juni kom nästa glädjebesked: hela Italien är deklarerad ”vit zon” och nu behöver man inte längre ha munskydd annat än inomhus och i trånga utrymmen. Italien har dessutom kommit längre än Sverige när det gäller vaccinering och redan nu kan fullvaccinerade få tillgång till sitt ”EU-pass”.

Längs vår strandpromenad är livet tillbaka. Alla är där, alla är lyckliga. Livet har helt enkelt börjat på nytt! Jag möter krögaren Diego Pani som var med i vårt allra första avsnitt av Global Podd den 24:e mars 2020, och som sedan återkom i ytterligare ett avsnitt några månader senare.

Och visst är han glad. Kanske kan sommaren hämta in något av allt det som gått förlorat. Om inte allt börjar om igen. För i bakgrunden spökar Delta, den tidigare indiska mutationen.

Men den vill vi minst av allt tänka på en kväll som denna när pariserhjulet snurrar, barnen leker och glassen snabbt smälter i den behagliga värmen.

David Isaksson

Lyssna också på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.