Barnarbetet ökar för första gången på 20 år


Flickor arbetar på ett tegelbruk i Nepal. Foto: Shutterstock

En ny rapport från ILO och UNICEF visar att barnarbetet tilltar i världen. I början av 2020 arbetade 160 miljoner barn – var tionde barn i världen. Och miljontals andra barn riskerar att tvingas arbeta på grund av pandemin.
– Barnen får betala det högsta priset när den extrema fattigdomen ökar och skolor stänger. Nu måste politiker och företag agera kraftfullt för att skydda barnen, säger Fairtrade Sveriges generalsekreterare Hewan Temesghen i en kommentar
.

Antalet arbetande barn har ökat med 8,4 miljoner från 2016 då 152 miljoner barn tvingades arbeta. Den största ökningen är i den yngsta gruppen mellan 5-11 år. En ökning sker också inom farligt arbete som riskerar att skada barnens hälsa och säkerhet. Ökningen är störst i Afrika, och orsaken kriser, omfattande fattigdom och befolkningstillväxt. 

– Vi förlorar mark i kampen mot barnarbete och det gångna året har inte gjort den kampen lättare. Nu när vi befinner oss i det andra året av globala nedstängningar, skolstängningar, ekonomiska störningar och krympande nationella budgetar, tvingas familjer att göra hjärtskärande val, säger UNICEF´s chef Henrietta Fore i ett uttalande.

Misslyckats skydda barnen
2000 arbetade 246 miljoner barn och sedan dess har antalet gått ned. Men för första gången sedan 2000 minskar alltså inte antalet barnarbetare. Nu riskerar antalet att öka till 206 miljoner i slutet av nästa år om regeringar inför åtstramningsåtgärder eller misslyckas med att skydda de utsatta, skriver FN i ett pressmeddelande. Det innebär att ytterligare ca nio miljoner barn riskerar att  tvingas ut i arbete barnarbete innan slutet av 2022. Dessutom kan det vara så att barnarbetare tvingas att arbeta fler timmar, eller under värre förhållanden än tidigare, som en följd av pandemins ekonomiska konsekvenser. Claudia Cappa, en av rapportförfattarna och seniorrådgivare vid UNICEF, säger:
– Effekterna av covid-19 ger oss än större anledning till oro. Mildrande åtgärder kan reducera antalet barnarbetare med femton miljoner. Dessa inkluderar universella barnbidrag och säkerställande av gratis utbildning av god kvalitet upp till minimiåldern för arbete.

ILO:s generaldirektör Guy Ryder betonar vikten av ökade investeringar i landsbygdsutveckling och anständigt arbete inom jordbruk, en sektor som står för över 70 procent av barnarbete. Coronapandemin har kastat in 120 miljoner människor i extrem fattigdom. 

Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige, säger i en kommentar: 
– Barnen får betala det högsta priset när den extrema fattigdomen ökar och skolor stänger. Nu måste politiker och företag agera kraftfullt för att skydda barnen.

Fairtrade Sverige konstaterar att de låga lönerna i de globala leverantörskedjorna är en grundläggande orsak till fattigdom och till barnarbete. För att förändra detta kan EU-kommissionens kommande direktiv om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö spela en roll.
– Här har svenska politiker en viktig roll att spela, genom att trycka på för att EU-direktivet ska omfatta företags ansvar för hela leverantörskedjan. Så att ansvaret även omfattar exempelvis bomullsfälten och kakaoodlingarna i länder med utbredd fattigdom där vi vet att barn arbetar och far illa i dag, fortsätter Hewan Temesghen.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.