Ryska turister fick covid på Zanzibar


Öde stränder på Zanzibar sedan Ryssland stoppat turismen. Foto: David Isaksson

När de västerländska turisterna uteblev på grund av pandemin vände sig Tanzania till Ryssland. Tusentals ryska turister lockades till Zanzibar i tron att Tanzania var fritt från corona. Många tog med sig smittan till Tanzania och en del tog hem den smittsamma sydafrikanska mutationen till Ryssland. Nu har alla resor stoppats.

Trots pandemin kunde Zanzibar se en stor tillströmning av turister, framför allt från Ryssland men också från andra europeiska länder. Ryska charterbolag erbjöd sen i oktober billiga all-inclusive charterresor till paradisstränderna i Zanzibar. En månad senare upplevde Tanzania en snabb smittspridning av covid-19. En smittspridning som många antar kommer från turister som kom från Europa och Ryssland, trots pandemin. Och ett par månader senare upptäcktes smittade av den sydafrikanska varianten från personer som återvände hem från Tanzania. 

Som Global Bar Magazine berättat tidigare så slutade Tanzania i maj 2020 uppdatera statistik om covid-19. Landet la också ner all form av testning av smittan. Det här syns också tydligt i rapporteringen till WHO där Tanzania har rapporterat in 509 smittfall och 21 dödsfall medan grannlandet Kenya rapporterat in mer än 156 981 smittfall.

Officiellt sa myndigheterna att de slutade rapportera in statistiken för att den ”kan sprida rädsla”. Men de ekonomiska hänsynen var tydliga. Turismen står för en stor andel av landets ekonomi och tiotusentals tanzanier är beroende av utländska besökare.

President John Magufuli, som enligt inofficiella uppgifter dog av covid-19, uppgav flera gånger att landet är fritt från sjukdomen och bjöd in turister att besöka Tanzania. Men att turista i Tanzania är i vanliga fall väldigt dyrt. Så när rika amerikanska och europeiska turister inte fick resa till Tanzania stod tusentals tomma hotellrum lediga. Vad som hände var att i oktober 2020 så började ryska resebyråer sälja billiga charterresor till främst till Zanzibar, men också till de vackra nationalparkerna i Tanzanias fastland.  

Annonskampanjer lyckades
Annonserna som lockade ryska turister till paradisstränder i Tanzania gav resultat tillsammans med att President Magufuli vägrade införa restriktioner. Det verkade heller inte finnas någon större smittspridning i Tanzania under hösten 2020, trots enorma massmöten i och med presidentvalet 2020. På sjukhusen var det som vanligt. Dödsfallen var också tillbaka till det normala.

I Ryssland tolkades detta som att det nu var säkert att resa till Tanzania. Redan i början av året 2020 började ryska resebyråer aktivt göra reklam och sälja biljetter till Tanzania med flyg från flera städer till Tanzania. 

Så under hösten 2020 satte man igång med fler kampanjer vilket gjorde att tusentals ryska turister reste till Tanzania. Fler än 43 000 reste dit under oktober–december 2020. Det var billigt att åka till Zanzibar: en sju-dagars resa kostade mellan 6 000 och 8 000 kronor per person. Allt inräknat och i entusiastiska tweets berättade de ryska turisterna om sin tid på ön:

”Hälsningar min vän! Zanzibar helt 💥”

Mellan oktober och december ökade antal turister från Ryssland med 846 procent (!) i jämförelse med samma period 2019, när bara 5 000 ryssar kom till Tanzania.

Här hittar du allt vi skrivit om Tanzania

Resor förbjöds
Samtidigt som resorna till Tanzania påbörjades upplevde Ryssland en stor ökning i antalet covid-19-smittade. I början av september rapporterades 4 500 fall per dag och i början av januari hade antalet sexdubblats till 26 500 per dag. Och de upptäckte också att turister som kom tillbaka från Tanzania var smittade med den sydafrikanska smittan. När smittspridningen ökat så pass mycket förbjöd den ryska regeringen resor till Tanzania och Turkiet från och med den 15 april 2021. Just nu evakuerar statliga flygföretaget ryska medborgare från Tanzania. 

Innan resorna stoppades av ryska myndigheter märktes det i Tanzania en snabb smittspridning som många misstänker kom från turister som besökte Tanzania under högsäsongen, december till januari. Eftersom Tanzania fortfarande inte testar befolkningen så går det inte att avgöra om smittspridning i Tanzania är ett resultat av att landet släppte in så många turister från EU och Ryssland. Men det fanns många som smittats med något som liknade covid-19. Sjukhusen fylldes och många såg sina nära dö av sjukdomar som påminner om covid-19. Tanzanias nya president Samia Suluhu Hassan har redan uppgett att det är olämplig att ignorera viruset och att landet ska bekämpa det. Uttalandet låter som en bekännelse: situationen är svårt. Men trots att hon för mer än en månad sen sagt att Tanzania ska skapa en kommission för att leda arbetet mot Covid-19 så har ingen sådan ännu satts upp.  

Timofei Martynenko
Petter Bolme

Hör mer om Tanzania i Global Podd

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.