Tanzania: president Samia Hassan ändrar inriktning


Tanzanias president Samia Suluhu. Bild från hennes twitterkonto.

Tanzanias första kvinnliga president Samia Suluhu Hassan har redan markerat en ny inriktning när det gäller covid-19. Nu ska pandemin bekämpas. Samtidigt hoppas många på en politisk öppning och ett mindre brutalt  styre.

Tanzania håller på att ändra inriktning på hur landet ska bemöta pandemin och bekämpa Covid-19. Samia Suluhu Hassan, Tanzanias första kvinnliga president, tog över efter John Pombe Magufulis död i mitten av mars. I ett tal har hon markerat att det är en ny politik på väg. Samtidigt verkar den smittspridning som enligt många uppgifter pågick i Tanzania från december till slutet av februari ha avtagit. 

I ett tal till nationen 6 april meddelade President Samia Hassan att landet ska inrätta en kommission ledd av experter för att bekämpa pandemin. Hon meddelade också att Tanzania inte kan stå ensamt – och att om landet inte bekämpar pandemin så kan det allvarligt påverka turismen i landet. Turismen är väldigt viktig för Tanzania, både som inkomstkälla och för arbetstillfällen. Omkring en och en halv miljon turister från Nordamerika, Europa och Asien reser varje år till Tanzania för att besöka stränderna i Zanzibar och se vilda djur i nationalparker som Serengeti och Kilimanjaro. 

President Hassan beskrev också i talet att det var störande att Tanzania sticker ut i världsstatistiken. Att när man tittar på smittspridningen i världen och kommer till Tanzania så ser man ingenting. 

– Samia Hassan är inte rädd för att ändra på Magufulis politik. Hon är väldigt klok. Genom att inrätta en expertgrupp för att se över hur landet ska bekämpa pandemin så undviker hon att direkt kritisera Magufuli, samtidigt som hon sätter ramen för sin egen politik. En politik som styrs av råd från experter och av en enväldig president, säger advokaten Fatma Karume som själv befinner sig i Dar es Salaam Tanzania. 

Fatma Karume har under Magufulis styre varit mycket kritisk mot det som hon beskriver som ett styre som enbart utgår från en person, presidenten. En politik som var brutal mot alla de som vågade kritisera. Och hon drabbades själv av detta. Hennes tillstånd att arbeta som advokat drogs in på order av justitiedepartementet. Orsaken till detta var att hon kritiserat Magufulis politik. 

Alla de som öppet vågade kritisera den förra presidenten och som straffades för detta är nu otåliga och vill se en konkret ändring i politiken. De är hoppfulla men det går för långsamt. Och politiken för att bekämpa covid-19 ses som ett första steg. Därför följer många allt som presidenten gör. Har hon munskydd eller inte? 

Där Fatma Karume och andra som följer politiken ser den största förändringen är inom utrikespolitiken och i den ingår presidentens bekämpning av covid-19. 

– Tanzania kan inte vara en egen ö och därför är utnämningen av den nya utrikesministern Liberata Mulamula så viktig. 

Den tidigare presidenten, John Pombe Magufuli förklarade i maj 2020 att Tanzania skulle sluta genomföra provtagningar och slutade då att rapportera fall till WHO. Istället uppmanade Magufuli alla att be för att driva ut smittan. En månad efter att Tanzania slutat genomföra snabbtester förklarade Magufuli att landet var fritt från covid-19 och därefter förnekade han fram till sin död att pandemin utgjorde en risk för landet. Han vägrade också att ingå i vaccinationsprogram.  

Tanzania sticker ut
Den som tittar in på WHO:s statistik kan se hur Tanzania sticker ut, jämfört med alla länderna i södra Afrika. Tanzania har inte ens en smittad per hundra tusen invånare. Jämför det med Sydafrika (2 751) eller grannländerna Zambia (476) och Kenya (279) så kan man anta att det funnits många, många fler fall som inte rapporterats. Detta är dock fortfarande långt under smittspridningen i Sverige där 8 487 av 100 000 personer bekräftats smittade. 

Genom att Tanzania var en av väldigt få länder som inte haft några restriktioner så strömmade turister in till landet, framför allt från Ryssland, men också från Europa. Kanske var det också det som ledde till att smittspridningen tog fart. På Zanzibar, i Dar es Salaam, Arusha och Mbeya kom personer som smittats med något som liknade covid-19 och fyllde upp intensivvårdsplatser på sjukhusen, syrgasen tog slut och begravningarna ökade. Men ingen testade. Under februari månad dog plötsligt ett flertal högt uppsatta personer.

Den sista gången John Magufuli sågs offentligt var den 23 februari och ett par veckor efter det började rykten spridas om att han skulle vara allvarligt sjuk. Efter att ha förnekat att han skulle ens vara sjuk meddelades 17 mars att han dött i en hjärtåkomma. När jag frågar en person väl insatt i allt som händer i politiken om Magufuli smittats med covid-19 svarade hen: ”Vad spelar det för roll? Han är död.”

Ungefär samtidigt som Magufuli insjuknade i slutet av februari noterade sjukhus och folkhälsoexperter att det verkar som om smittvågen minskat. Sjukhusen var inte längre fullbelagda, det fanns intensivvårdsplatser och antalet begravningar hade gått ner till normala nivåer. 

– Det är så konstigt med den här smittan. Det är som den bara försvunnit. Vi förstår inte hur det kan vara så, konstaterar Fatma Karume.

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.