Sverige ökar stödet till sexuella rättigheter


Demonstration i Liberia mot bland annat det våld som drabbar kvinnor. Foto: David
Demonstration i Liberia mot bland annat det våld som drabbar kvinnor. Foto: David Isaksson.

BISTÅND. Sverige kommer att öka stödet till arbetet för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) med Afrika söder om Sahara till 500-600 miljoner kronor per år för den kommande femårsperioden. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen har också beslutat att ge Sida i uppdrag att ta fram ett underlag för en ny, förstärkt strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) med Afrika söder om Sahara för perioden 2022-2026. I strategin ingår arbetet för en bättre tillgänglighet och på att stärka kunskaperna i frågorna, ett särskilt fokus läggs på bland annat stöd till hbtqi-personer.

Som vi tidigare rapporterat har covid-pandemin inneburit att många kvinnor inte fått tillgång till preventivmedel. Arbetet för sexuella rättigheter hindras också av konservativa strömmar i många samhällen. Att USA nu upphävt Trump-administrationens förbud mot finansiering till alla icke-statliga organisationer som informerar om abort, hänvisar kvinnor till abortkliniker, eller arbetar med politisk påverkan för att förändra ett lands syn på aborter (gag rules), kommer att underlätta för organisationer som arbetar med frågorna. Men fortfarande är Sverige relativt ensamma som givare inom detta område.

– Brister i sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en av de grundläggande orsakerna till fattigdom i Afrika söder om Sahara. SRHR-frågorna har blivit allt mer politiserade i regionen, och pandemin har samtidigt lett till ökade brister på SRHR-området. Sverige har en viktig roll i att stärka kvinnors och mäns, flickors och pojkars sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter i Afrika söder om Sahara – som en av få givare på området kan vårt bistånd göra skillnad, säger biståndsminster Per Olsson Fridh i pressmeddelandet från regeringen.

Redaktionen

Läs också:

  

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.