Global Podd 54. Vad händer i Afghanistan?


Barnmorskor i Afghanistan som utbildats av Svenska Afghanistankommittén. Under femton år har organisationen utbildat barnmorskor i landet.
Under 15 år har SAK utbildat barnmorskor i Afghanistan, en av dem är Farzana Husseinin (t hö). Foto: Kajsa Waaghals (SAK).

Afghanistan är det största mottagarlandet för svenskt bistånd och en stor del av arbetet genomförs av Svenska Afghanistankommittén. Vad händer nu i Afghanistan – och gör vår våra pengar någon nytta?

De senaste åren har mycket blivit bättre, inte minst för flickor. Frågan är vad som kommer att hända nu: Efter att ha minskat under större delen av 2020 har våldet ökat de senaste månaderna, samtidigt som fredsförhandlingarna inletts mellan regeringen och talibanerna. Nu väntar alla på vad USA kommer att göra – dras de amerikanska soldaterna tillbaka – eller inte?

Dessutom: Var är Tanzanias president?
Tanzanias president Magufuli har inte synts till på flera veckor. Ligger han i coma, har han avlidit av covid-19, eller är allt bara ett sätt att lura sina motståndare? Petter Bolme, Tanzaniaexpert och skribent i Global Bar Magazine, reder ut vad som (kanske) hänt – och berättar om maktspelet bakom presidentens försvinnande.

Medverkande:

  • Petter Bolme, journalist och Tanzania-specialist.
  • Andreas Stefansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén.

Programledare: Ylva Bergman och David Isaksson.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.