Sida avbryter stödet till regimen i Myanmar


Sidas logotyp och bild av soldat i en och samma bild.
Illustration: Lisa Jansson.

Sida skriver i ett pressmeddelande att man nu avbryter biståndet till Myanmar/Burma. EU har även avbrutit sitt stöd till polisen i Myanmar. Däremot finns inga tecken på att Sida har för avsikt att avbryta stödet till diktaturen i Tanzania.

– Det svenska biståndet ska varken ge resurser till eller legitimera det bakslag för demokratin som militärens maktövertagande har inneburit”, säger Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida.

Global Bar Magazine har tidigare ställt flera frågor till Sida om hur man tänker agera med det bistånd som går genom staten i Myanmar. Nu, två veckor efter kuppen, har Sida alltså till slut valt att avsluta samarbetet som bland annat innefattar stödutbildning av statstjänstemän genom FN-organet UNDP.

En av de som varit kritiska mot det svenska stödet är Burmakännaren Jesper Bengtsson som i en intervju med Global Podd säger:
– Om det finns stöd som går genom regimen så måste det omedelbart ses över. EU behöver också titta över sitt sanktionsinstrument och kanske finns det anledning att återigen bryta de diplomatiska relationerna.

Även ett program för antikorruption via FN-organet UNODC avslutas. Dessa båda program frystes av FN direkt efter militärkuppen och FN ser nu över principerna för sitt engagemang i landet.  För pågående stöd till hälsofonden Access to Health samt till FN:s befolkningsfond UNFPA görs specifika undantag för begränsat samarbete med olika departement när det gäller livräddande insatser i konfliktområden där annan hälsovård saknas, exempelvis ambulanstransporter och covid-skyddsutrustning för fältpersonal, skriver Sida i pressmeddelandet.

Enligt uppgift från den socialdemokratiskt EU-parlamentarikern Evin Incir har nu även EU-stödet till polisen i Myanmar, MYPOL, upphört. Global Bar Magazine har ställt frågan till MYPOL om detta stämmer, men inte fått något svar.

Efter Global Bar Magazines rapportering beslutade regeringen att avsluta samarbetet med regimen i Belarus. Vi har också uppmärksammat samarbetet med diktaturen i Tanzania via Världsbanken. Detta bistånd fortsätter dock trots de stora övergreppen i landet och trots att Storbritannien valt att avsluta sin del av stödet.

Redaktionen

16/2 11.30. Texten har uppdaterats med ny information.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.