Hård kritik mot kuppen i Myanmar – vad händer med biståndet?


Militär i Burma. Foto: Shutterstock

FN, USA och många världsledare fördömer kuppen i Myanmar. Andra auktoritära regimer som Thailand kallar det för interna angelägenheter. Frågan är också vad som händer med det svenska biståndet till staten via UNDP. Kommer det att stoppas? Texten har uppdaterats.

Natten till måndagen den första februari genomfördes en kupp i Myanmar (Burma). Presidenten Win Myint och den informella ledaren Aung San Suu Kyi har förts bort från sina hem, likaså flera ministrar på regionalnivå, skriver flera medier.

Kuppen har föregåtts av rykten och oroligheter och idag var det meningen att det nyvalda parlamentet skulle ha öppnat.

Kuppen fördöms i starka ordalag av USA nytillträdde utrikesminister liksom av Ann Linde, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och FN:s generalsekreterare. Den asiatiska samarbetsorganisationen ASEAN:s ordförandeland Brunei manar å sin sida till dialog och försoning för att kunna återgå till det normala.

På måndagsmorgonen kom uppgifter om att räder gjorts mot flera av Aung San Suu Kyis parti NLD:s kontor i landet.

Martin Gemzell är Asienchef på Civil Rights Defenders som stöder mänskliga rättighetsförsvarare i Burma. 
– Militären har visserligen uttalat hot under den senaste veckan, ändå är nog de flesta förvånade över att de slog till så hårt eftersom militären också investerat så mycket i processen, säger Martin Gemzell. Myanmar har en konstitution som ger militären ett mycket starkt inflytande och att skriva om densamma har varit en långsiktig plan för Aung San Suu Kyis parti NLD. En teori är att Aung San Suu Kyi satte hårt mot hårt i veckan just kring konstitutionen och att det var detta som utlöste kuppen. En annan teori är att överbefälhavaren, som enligt planen skall avgå till sommaren 2021, genomfört kuppen för att säkra sin egen roll vid makten. Vad som talar mot detta är att den burmesiska militären snarast agerar som ett kollektiv. 
– Valet blev ett stort fiasko för militären då deras parti förlorade stort, fortsätter Martin Gemzell.

Internationell kritik
Under de senaste åren har kritiken samtidigt varit hårt mot Aung San Suu Kyi för att hon inte tagit avstånd från förföljelsen mot folkgruppen rohingyas och den tidigare så populära fredspristagaren har sett sin fana dala på den internationella arenan. Martin Gemzell menar att våldet mot rohingyas varit ett sätt för militären att ställa olika aktörer mot varandra.

Man skulle kunna säga att militären gillrat en fälla för Aung San Suu Kyi för vad hon än gjort i frågan så har det uppstått kritik mot henne – från folk i Burma om hon fördömt attackerna och från det internationella samfundet för att hon varit tyst i samband med folkfördrivningen.
– Men kanske skulle hon ha kunnat stärka sin ställning om hon varit mer uttalat kritisk mot militärens strategi att söndra och härska, konstaterar Martin Gemzell.

En fråga nu är om nya och hårdare sanktioner mot militären i landet kommer att införas. Militären kontrollerar en stor del av landets näringsliv, bland annat telekombolaget MYTEL som militären därmed utan problem kan användas för övervakning.

Stort svenskt stöd till staten via UNDP
Sverige ger i dagsläget ett omfattande stöd till förvaltningsreformer inom staten i Burma/Myanmar via FN-organet UNDP. I Sidas beskrivning av stödet står bland annat:

SERIP – Projekt för stöd till Effektiva och Responsiva Institutioner; och LEAP – Ledarskap, Effektivitet, Anpassningsbarhet och Professionalism i Myanmar Civil Service, med sammanlagt 60 MSEK över tre år, 2018-2020. SERIP syftar till att stärka effektiviteten hos statliga verkställande och lagstiftande institutioner för att förstå Myanmars folks behov och önskemål, med all sin mångfald men också växande ojämlikheter, samt att formulera, genomföra och utvärdera politiken samt att utnyttja de offentliga resurserna på ett sätt som ger effektiva, aktuella och rättvisa svar till dessa ambitioner.

Global Bar Magazine har sökt Sida för att höra vad som kommer att hända med programmet. I en skriftlig kommentar skriver Sida på morgonen:

Sida undersöker läget i Myanmar och vilka förutsättningar som gäller för vårt stöd.

David Isaksson

Texten uppdateras

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.