”Nu blåser vi Sida!” Grovkornig diplomathumor gör succé


DIPS – andra säsongen är här. Foto: SVT.

Succéserien Dips om livet på UDs diplomatprogram är inne på sin andra säsong. Men vad tycker de som jobbar på UD och Sida? Får man verkligen skoja om så allvarliga saker som terrorister, biståndskorruption och offer från miljökatastrofer?

När Global Bar Magazine når Gufran Al-Nadaf, den riktiga chefen för diplomatprogrammet på UD, är hon mitt i ett online-seminarium med sina adepter. Även på UD råder distansering så några pingismatcher med Chile blir det inte den närmaste tiden. Så, vad tycker hon om Dips?

– Serien är förstås maxad och skruvad, men det finns en del som skulle kunna tangera vår verklighet, och det är det som är det roliga. Ett exempel är byråkrati- och hierarkikomiken – något som går att hitta i alla byråkratier. Detta trots att svenska UD jämfört med andra länders organisation är väldigt platt. Sedan har vi situationskomiken som kan uppstå i relation till andra länders representanter, konstaterar hon.

Vad tycker dina kollegor?
– Det finns nog olika åsikter om serien – precis som folk har åsikter om allt annat – men personligen tycker jag att den har sina höjdpunkter.

När vi tidigare i år intervjuade Gufran Al-Nadaf om behovet av mångfald på UD lyfte hon bland annat fram det faktum att så få människor, t ex elever på en vanlig högstadieskola, vet vad UD gör. Frågan är då om serien hjälper fler att förstå vad UD faktiskt gör?

– Jag tror att folk har många idéer om vad en diplomat är, utan att veta så mycket mer än att det har med utlandet att göra. Så även om antagonisterna i Dips är stolliga så kan serien kanske få folk nyfikna på vad vi jobbar med och att vi ändå inte är mer annorlunda än andra, tror hon.

Gufran Al-Nadaf ger också serieskaparna beröm för att de fått in en mångfald i beskrivningen av UD:
– Oftast får ju personer med mångfaldsbakgrund spela förtryckta eller kriminella, men här finns de med som tjänstemän kring huvudpersonerna, precis som alla andra. Och så vill jag att det ska vara i verkligheten också. Vi jobbar ständigt med mångfaldsfrågan i vår rekrytering, men vi kan alltid bli bättre.

Du driver ju det ”riktiga” dips, vad tänker dina ”elever” om programmet?
– För det första måste jag säga att mina adepter verkligen är seriösa, hårt arbetande och målinriktade – men de har också humor. Och det var därför som vi själva gjorde en egen parodi inför säsong 2 av Dips , en parodi på parodin, så att säga.

Samtalet till Sida-Karin, snart är pengarna på kontot. Foto: SVT.

”Nu blåser vi Sida”
Slutat av november- början av december är just den tid då Sida brukar vända sig till organisationer och samarbetspartners för att höra om de inte behöver mer pengar innan verksamhetsåret är slut, pengar som annars riskerar att frysa inne. Avsnitt 3 av Dips som har rubriken ”Nu blåser vi Sida” handlar om hur Jens Stråhle (som är pank) ska komma över en del av ”julkakan” på Sida. Ett kvinnoprojekt i Ghana verkar gjutet och han skriver ett mail till Sida-Karin under namnet Mikla Badmerg – och fem dagars senare är pengarna på väg!

Sepideh Imani, du är kommunikationschef på Sida. Får man skoja med bistånd på det här sättet? 
– Självklart! Dels så uppmuntrar och finansierar vi granskning av svenskt bistånd och dels ingår rätten till yttrandefrihet i det demokratibistånd vi har med våra samarbetsländer. Vi på Sida tycker att det är roligt att OECD ger Sverige högst betyg av alla världens länder för sitt utvecklingssamarbete, men det som sägs i ett skämtprogram behöver skruvas till för att bli en roande parodi.

Att Sida just i december faktiskt vill göra av med pengar är ju ett välkänt faktum, men kallas det för julkakan också hos er?
– Alla företag och organisationer är måna om att hinna utföra allt som utlovats i verksamhetsplaneringen och att hålla årets budget. Vi på Sida tycker det är viktigt att svenska folkets skattepengar gör så stor skillnad som möjligt för att minska världens fattigdom.

Har du något tips till den organisation som vill ha en bit av ”julkakan”? Hur gör man en bra ansökan – på riktigt?
– Vi jobbar länge med partners och har sällan utlysningar eller upphandlingar. Vi har hela tiden uppsökande verksamhet och när regeringen kommer med en ny utvecklingsstrategi för ett land, en region eller ett ämne så hör vi av oss till tänkbara nya intressanta partners. Här har vi samlat information till partners.
– Nästa år när vi gjort om Sida.se lanserar vi en ny digital portal för befintliga partners, där de ska kunna logga in och se all dokumentation och kommunikation. Efter det kommer nya partners kunna logga in och lämna ansökan.

David Isaksson

Fakta

Dips är en svensk humorserie av Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl och som nu är inne på sin andra säsong (SVT). Serien handlar om ”dipparna” Jens Stråhle (Jesper Rönndahl) och Fanny Båtsman (Moa Lundqvist) som går Diplomatprogrammet och praktiserar på UD, samt deras handledare Mimmi Hamilton (Marie Agerhäll). Ofta syns också expeditionschefen Hendrik Tür (Kristian Luuk). Som Jens Stråhles pappa (telefonröst) medverkar den tidigare franske ambassadören(!) i Sverige.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.