Unga aktivister i kamp för en värld utan rädsla


Vanessa Nakate från Uganda. Foto: Young Activist Summit.

– Vi vill ha en värld där tjejer och kvinnor inte lever i rädsla – och där män stöttar och regeringar tar de beslut som krävs för att vi ska få ett samhälle utan våld. Det sa Fiona Amony från Uganda, en av deltagarna på Young Activist Summit, som nyligen arrangerades.

Young Activists Summit samlar unga aktivister som kämpar för mänskliga rättigheter och en hållbar värld. I år arrangerades mötet under temat ”The World We Want – Time for Change”. Totalt deltog ungdomar från ett 70-tal länder i eventet som denna gång ägde rum digitalt. Vid mötet hyllades sju ungdomar för deras kamp och engagemang. 

2017 vann Mohamad Al Jounde, som då var 16 år, Barnens Internationella Fredspris då han på flykt från Syrien beslöt sig för att starta en skola i det libanesiska flyktinglägret där han själv levde. Idag har skolan som heter Gharsah School 240 elever. Mohamad bor och studerar idag i Sverige och organisationen Gharsah Sweden har sedan 2018 sin bas i Älmhult.

Vanessa Nakate hedrades för hennes gedigna arbete i hemlandet Uganda för ett bättre klimat – i synnerhet kampen mot förstörelsen av landets skogar i ett där mer än 80 procent av hushållen använder ved för matlagning. Hennes kamp, som uppmärksammats världen, började när hon ensam ställde sig utanför parlamentet i Kampala i december 2018. Året därpå etablerade hon Green Schools Project i syftet av att förändra matlagningsprocessen med hjälp av solpaneler. Dessutom har hon grundat Youth for Future Africa, samt Rise Up Movement som kämpar för att skydda regnskogarna. Hon deltar även i plattformen 1 Million Activist Stories och har fler gånger medverkat i tv hemma i Uganda.

–  Många personer i Uganda skulle påpeka att vi har mycket större bekymmer och problem än klimatkrisen, men faktum är att den påverkar oss alla, konstaterade Vanessa under samtalet.

Finlay Pringle från Skottland hyllades för sitt arbete för världshaven och den marina miljön. 2019 mottog han priset Young Animal Hero of the Year.

Finlay, som bland annat engagerat sig för världens hotade hajarter, brukar jämföras i Storbritannien med Greta Thunberg. När han som 11-åring 2018 dömde ut den brittiske tv-kändisen och äventyrararen Bear Grylls hajakvarium (där folk kunda simma bredvid hajarna) med orden: ”You suck” blev han över natt känd över hela Storbritannien. Idag är Finley något av en ikon som tillsammans med sin syster blev de första britter att 2019 gå med i klimatstrejken som organiseras av Friday For Future. 

Alexandra Cerezo 24 år från Guatemala, och älskar mode och natur. Hennes engagemang handlar om en mer hållbar klädindustri. Tillsammans med kollegor har hon startat Fashion Revolution Guatemala med målet av att få sina landsmännen att utnyttja jordens resurser på ett mer hållbart sätt.

I augusti 2020 inträffade den enorma explosionen i Beirut som ödelade stora delar av staden och ledde till att över 220 människor omkom. Emma Sleiman (15 år) och den unga juristen Zahraa Issa (20 år) insåg båda att hjälpinsatserna behövde förbättras:

– En sak vi såg var hur bristen på information om vad som hänt var ett av de stora problemen. Därför beslöt vi oss att jobba tillsammans och starta Locate Victims Beirut för att samla ihop information om offren, och för att hjälpa dem att återhämta sig, berättade Emma.

Zahra hoppas för sin del på att deras arbete kan inspirera andra. Eller som hon uttryckte det:

– Allt startar med dig. Med dina samtal, mail och protester. Och när de vägrar att lyssna på dig, då lägger du manken till och visar hur det ska göras!

Idag fortsätter Emma och Zahra sitt arbete med att leverera mat och medicin till familjer i behov.

Avslutningsvis hedrades 24-årige Fiona Amony från Uganda för sin kamp för flickors och kvinnors rättigheter, ett arbete som blivit allt besvärligare på grund av pandemin. Tusentals i skolålder har blivit gravida eller bortgifta mot sin vilja och Fionas arbete möjliggör att offer kan ringa hjälplinjer gratis. Under den första månaden ringde hundratals unga tjejer. Fiona har även ett radioprogram där hon förmedlar budskapet om en rättvis jämlik värld i ett land där våldet nu är omfattande, inte minst mot oppositionella. Hon är delaktig i nätverket Restless Development.

– Vi vill ha en värld där tjejer och kvinnor inte lever i rädsla – och en där män stöttar och myndigheter tar nödvändiga beslut för att nå ett samhälle utan våld, konstaterar hon.  

Noël Nevanti

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.