Globala Torget 2020


Den 24–27 september 2020, sänds Globala Torget digitalt. Författare, politiker, civilsamhällets organisationer, myndigheter och andra som arbetar för en bättre värld finns i studion eller deltar via länkar från hela världen.

Alla som vill kan följa samtal och diskussioner om demokrati, mänskliga rättigheter och en rättvis hållbar global utveckling. Globala Torget är en del av Bokmässan som hålls samma dagar. Hela programmet finns att se på https://globalatorget.se/livesandningar-fran-internationella-torget/

Seminarierna går också att se i efterhand.

Globala Torgets första dag hade som teman yttrandefrihet, Covid-19 samt migration. Programpunkterna inkluderade även Palestina och hade flera författarsamtal, samt seminarier om flykting- och migrationsfrågor.

På torsdag 24 september 11:00-17:00 sätter Globala Torget fokus på yttrandefrihet, Coronapandemins effekter på fattigdom och migration.

12:50-13:20 Vad kan vi göra för Gui Minhai? Angela Hai (Gui Minhais dotter) samtalar med Kurdo Baksi, Frida Edman och Grete Rottböll från författarförbundet.

Dagen avslutas med ett författarsamtal med Faiaz Dowlazai, som kom till Sverige som 2015.

Fredag 25 september 10:00-17:00 ärfokus demokrati, global utveckling och FN. Världsorganisationen fyller 75 år mitt under en pandemi och en pågående klimatkris.

14:40-15:20  FN – en vital 75-åring? med Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare för FN och chef för UNDP samtalar med Peter Wallensteen, professor i Freds- och konfliktfrågor och Olof Skog, EU:s FN-ambassadör. 

Lördag 26 september 9:00-17:00  handlar det om Sydafrika;  jämställdhet, kvinnor fred och säkerhet och Sydafrika. Margot Wallström och Alexandra Pascalidou samtalar med Petra Tötterman Andorff, Kvinna till Kvinna, om 20 år med kvinnor fred och säkerhet. 

12:40-13:20 Kampen mot apartheid – vad vi gjorde och vad vi lärde oss med Tomas Ledin, poeten Lindie Mabuza samtala med sydafrikahandläggaren Sanna Eliasson och Anna Sundström, generalsekreterare på Palmecentret.

Sista dagen, söndag 27 september 9:00-17:00, avslutas med diskussioner om konflikter runtom i världen och klimatkrisen. Dessutom författarsamtal med bland andra Bernt Hermele och hans dokumentation av sista överlevarna från förintelsen.

15:00-15:40 presenteras svenska Greenwashpriset av föreningen Jordens Vänner. Var med när årets MINST attraktiva miljöpris delas ut! Bland de nominerade företagen som riskerar att få priset finns: Sveaskog, Svemin och Klimatkompensationsbranschen.

Globala Nyheter sänds varje dag med inriktning på temat för dagen. Reportrar utan gränser håller i nyhetsprogrammet.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.