Indien förbjuder kinesiska appar


Miljoner indiska barn använder appen TikTok som nu förbjuds. Foto: Shutterstock

Indien har beslutat förbjuda 59 kinesiska mobilappar, däribland den enormt populära videoappen TikTok. Beslutet är en del i konflikten mellan de två länderna. Även i USA diskuteras ett förbjud mot TikTok som anses dela information med kinesiska myndigheter.

I kampen om den globala makten i det digitala samhällets tidevarv blir makten över mobilappar och andra verktyg allt viktigare. Global Bar Magazine har tidigare skrivit om säkerhetsbrister i det konferensverktyget Zoom och i Global Podd 16/2020 varnade centerpartiets Kerstin Lundin för risken att kinesiska intressen skulle kunna ta kontrollen över svenska medieföretag.

Nu handlar det om mobilappar och särskilt en står i centrum: den bland barn och yngre tonåringar oerhört populära TikTok som är en kinesisk app för framför allt korta filmer,  men också en viktig kanal för att informera om covid-19 som med den vietnamesiska succédansen vi tidigare berättat om. Nyligen beslutade Indien att blockera 59 kinesiska mobilappar som en del i den upptrappade konflikten mellan de två länderna.  Därmed riskerar bolaget Byte Dance som står bakom TikTok att förlora miljardbelopp skriver Times of India. Samtidigt ökade antal användaren av den indiska appen Roposo med 22 miljoner(!) på bara två dagar. Som jämförelse används TikTok av 200 miljoner indier. En annan populär kinesiska app som nu stoppas är WeChat. Hittills har Indien mest av allt sett som ett land där man kan köpa billiga programmeringstjänster, men kanske kan detta innebär att indiska appföretag nu kan få ut sina produkter på världsmarknaden.

I USA har utrikesminstern Pompeo signalerat att USA funderar på samma sak och i Sverige säger Kristdemokraternas Mikael Oscarsson i en intervju med Ekot att han vill förbjudaTikTok på offentliga tjänstetelefoner. Återstår att se om tjänstepersonernas barn är lika förtjusta i tanken på att avstå från TikTok.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.