Nya tillskott på Corona-toppen!


Lexa -från hennes video (YouTube)

Det kommer ständigt nya corona-låtar – och vi hittar gamla som vi tidigare ännu inte spelat. Här kommer några som varit med i de senaste avsnitten av Global Podd – samt lite annat värt att kolla in.

Det har varit lite ont om svenska corona-sånger i Global Podd, men i avsnitt femton spelade vi faktiskt två.

Tidigare i våras skrev tidningen Dagen om familjen Lindholm som gjort en egen corona-version av en känd låt med andemeningen att allt ska bli bra till Midsommar, bara vi håller ut. Refrängen löd så här: 

”Hejsan hoppsan fallerallera när midsommar kommer kan vi alla fira, ta ett bad”

Bad blev det för många, men pandemin är långitfrån över. Låten hittar ni här

Med den catchiga refrängen:

I am Corona 

Co-co-co-corona 

Say hooray! I am RNA

 I am Corona 

Co-co-co-corona 

It’s hard to stop 

This pandemic pop

tar öron-näsa hals-doktorn Henrik Widegren (dessutom är han foniater, någon som vet vad det är?) det fläskiga rocksoundet vidare. Tänk Europe – med kortare hår och munskydd så klart. Kul!

I Kambodja går inte den demokratiska utvecklingen direkt framåt, och vill man som turist komma in i landet så får man först deponera 3 000 dollar(!) vilket vi skrev om här. Men även där görs det corona-sånger.  Phare Ponleu Selpak social Circus’s video nådde över 130 000 visningar under de första två dagarna och är ett sätt för organisationen att få in pengar nu när man inte kan ordna cirkusföreställningar.

Inte heller i Tazania går utvecklingen i positiv riktning, vilket vi berättade om i Avsnitt 14 Global Podd. Då spelade vi också några takter av Mzee wa Bwax corona-låt som sjungs i  singeli style.

Artisterna Macky2, Chef187, Maureen Lupo Lilanda, Wezi och Pontiano har slagit sig samman med Zambias hälsoministerium och UNICEF och gjort låten. Vi spelade den i avsnitt 16 av Global Podd där vi också pratade om pressfrihet och hur det är att vara lokalradioreporter i Zambia.

‘Together We Can” är titeln och budskapet sjungs på språken Bemba, engelska, Kaonde, Lozi, Nyanja, och Tonga.

Vad ska man då ta sig till i dessa corona-tider? Stanna i sängen är rådet från den brasilianska funk-stjärnan Lexa som vi också pratade om i avsnitt 16. Sången är förstås inspelad – hemma i hennes säng. Annars kan man göra som Henrik Brandão Jönsson som vi pratar med i Global Podd 16 – nämligen dra upp i bergen ovanför Rio där det är svalt och skönt. Det råder nämligen vinter på södra halvklotet.

David Isaksson

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.