10 år efter jordbävningen på Haiti – ett jubileum ingen kommer att minnas


Den 12 januari 2010, drabbades Haiti av en av de värsta jordbävningarna i modern historia. 230 000 människor dödades.

Det har gått tio år sedan dess. Idag är det tyst om Haiti. Vårt intresse har dragit vidare, katastrofen på Haiti är glömd, som så många andra. Men människorna där finns kvar – och för mig många starka minnen från tiden efter jordbävningen.

Det luktar såpa i tältlägret mitt mot det raserade presidentpalatset. Doften är oväntad. Det mer förväntade hade varit en stank av skit, piss och gamla ruttna matrester i detta som anses som ett av de värsta av de många tältlägren som fortfarande finns kvar. Men det luktar såpa.

Tältlägret har växt fram kring den berömda statyn av den fria svarta slaven. Nu hänger det tvätt på statyn, de som bor där tvättar. Sedan januari 2010 har människorna bott här, kommer de härifrån? När? Fortfarande mer än ett år senare, bor 500 000 människor kvar i tältläger som dessa. Sex år senare, 2016, drabbas Haiti av en ny katastrof när orkanen Matthew drar in över landet.

I det som en gång var centrum slog förstörelsen emot med full kraft. Överallt raserade hus, överallt byggrester och stora mängder skräp som ligger slängt längs gatorna. Längre ned mot hamnen och marknadsområdet är det så skräpigt och djävligt att man helst av allt vill blunda.

Efter att ha varit runt i Port-au-Prince går det inte annat att känna än att det är något så skamligt och djupt omoraliskt över vår värld när vi låter det vara en så fruktansvärd fattigdom bara tre timmars flygresa från New York. Denna avhumanisering av haitierna är på något sätt det mest skrämmande.

Trots detta fruktansvärda kaos är människor så otroligt välklädda, rena. Att de kan hålla sig så snygga och till synes oberörda i denna misär. Å andra sidan så skulle de kanske gå under annars.

Det är så mycket som ställs på sin spets här. Vårt ansvar, skammen över att själv leva som vi gör när det finns människor som har det på det här sättet.

Är det här helvetet? Nej, det är mänskligt. Precis så här ser det mänskliga vardagslivet ut, hur obehagligt det än kan tyckas för oss.

David Isaksson

P.S.  I en nyutkommen rapport skriver Läkare utan gränser om vad som hänt på Haiti sedan jordbävningen. Läs rapporten här.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.