Hittills har det framför allt varit män som synts i de indiska protesterna mot jordbrukspolitiken. Men nu träder allt fler kvinnor fram och kräver rättvisa krediter och att deras arbete ges ett erkännande.
Som vi tidigare berättat har protesterna i Indien fått stöd av bland annat Greta och Rihanna. Samtidigt hålls Disha Ravi, grundare av Fridays for Future i Indien fortfarande fängslad, anklagad för att ha redigerat en protestmanual (toolkit) sedan en domstol vägrat släppa henne fri mot borgen. Den senaste tiden har ytterligare flera unga kvinnliga aktivister fängslats i Indien, däribland Nodeep Kaur.
Enligt organisationen Oxfam arbetar 75 procent av alla kvinnor på landsbygden i Indien heltid inom jordbrukssektorn, vilket är en mycket högre andel än för männen som ofta arbetar inom industri och produktion. Samtidigt äger kvinnorna bara tretton procent av marken.
Traditionellt har kvinnorna ofta hållit sig hemma i sina byar och fått höra att de ska vara tysta när det är möten, men den här gången är de med och leder protesterna.
– Vi har den ena foten i hemmet och den andra i proteströrelsen, säger Jagpreet Kaur, 36 år och medlem av bodeorganisationen Kisan Sabha, i en intervju med The Diplomat.
Hira Rautela från norra delstaten Uttarakhand som också deltagit i protesterna säger:
– Jordbrukslagarna är en fråga, men som vi ofta påpekar så är det kvinnorna som sår för hand, medan männen kör traktor.
Många kvinnor konstaterar också att det knappast skulle vara möjligt för männen att protestera om de inte hade kvinnor som täckte upp för dem och tog hand om ”allt där hemma” medan männen var borta. Nu driver kvinnliga bönder på för ökad jämställdheten inom jordbruket i allt från markrättigheter och bankkredit till spannmålssubventioner.
Och visst har den senaste tiden gjort skillnad:
– Protesterna i Delhi har gett oss en egen identitet som ”kvinnliga bönder”. Nu ser de oss och vad vi gör på åkrarna, vi ställer krav och hoppas att regeringen också kommer att lyssna, säger Ponnuthai, från Tamil Nadu i en intervju med Thomson Reuters.
Under parollen ”Dags för våra rättigheter” (This Time our Rights) kräver organisationen MAKAAM ökad jämställdhet.
– Vi hoppas att de pågående protesterna ger en drivkraft för kvinnor som förutom erkännande också driver på utvecklingen mot ett hållbart jordbruk”, säger Sheela Kulkarni, som är en av medlemmarna.
Khatijaben Khirai, en 45-årig mor med fem barn från delstaten Gujarat. Nu väntar hon på att de handlingarna som ger henne gemensamt ägande av marken med sin man ska bli klara. Hon reste två dagar med buss för att stödja bönderna i Delhi och för Reuters Thomson berättar hon om sin optimism:
– När vi kvinnor sjöng och demonstrerade tillsammans gav det oss energi att fortsätta tills våra krav uppfylls!
Maria Thulin