Indisk polis vill åtala Greta


En indisk tidning skriver att polisen nu vill åtala Greta Thunberg för hennes stöd till de protesterande bönderna.

Rihanna, Greta Thunberg och en nära släkting till Kamala Harris har alla uttalat sitt stöd för de strejkande bönderna Indien. Nu svarar indisk polis genom att inleda en så kallad FIR-utredning mot Greta Thunberg för hennes stöd till de protesterande bönderna. Totalt deltar 250 miljoner människor i den största proteströrelsen Indien upplevt.

Sedan i december 2020 har hundratusentals indiska bönder samlats på New Delhis gator för att protestera mot det regeringen beskriver som en jordbruksreform. Protesterna blir alltmer våldsamma. Militären och polisen har installerats på Delhi gator och på vissa ställen ser det ut som militären förbereder sig för krig.

Samtidigt får de protesterande ett allt större stöd från aktivister runt om i världen. Rihanna, en av världens största artister med ursprung från Barbados, har engagerat sig i de indiska jordbrukarnas protester. Hon twittrade i onsdags och skrev: Varför talar vi inte om detta? Och la ut en bild från Delhi. 

Rihanna har 101 miljoner följare och det väckte därför stor uppståndelse i media runt om i världen. Inte långt efter skrev Greta Thunberg att hon stödjer bönderna. ”We stand i solidarity with the #FarmersProtest in India. Vilket väckte en del förvåning då hon inte brukar ta tydlig ställning i enskilda frågor. 

Vice president Kamala Harris systerdotter advokaten Meena Harris passade också på att skriva om de fredliga bönderna och hur illa de har blivit behandlade av polisen. Sociala medier fylldes plötsligt av unga globalt aktiva kvinnor med miljoner följare, vilket i sin tur genererade ännu större flöden och diskussioner om situationen. Detta har irriterat regeringen i Indien och utrikesministern har deklarerat att ”de nya reformerna är ett beslut som fattats av parlamentet efter diskussion helt i enlighet med lagstadgad ordning. Att kändisar ”lägger sig i” landets politiska beslut är ansvarslöst och fel”, skriver utrikesministern. Motreaktionerna har inte heller låtit vänta på sig. Indisk polis har svarat genom att inleda en utredning mot Greta Thunberg.

Nu sprids också en fejkad bild på Rihanna där hon håller upp en pakistansk flagga (på ursprungsbilden håller hon flaggan för ett cricketlag).

Internet nedstängt
Myndigheterna har stängt ner tillgången till internet i tre olika områden runt Delhi där bönderna slagit sig ner, vilket väckt ilska bland många samtidigt som myndigheterna hävdar att det skett av säkerhetsskäl. Den senaste veckan har blickarna riktats igen mot protesterna då en av bönderna dog efter att tusentals lastbilar och traktorer körde i en aktion som urartade. Nära 500 poliser skadades också då våldsamheter uppstod bland demonstranterna.

I över ett år har småskaliga jordbrukare protesterat mot nya reformer som nu föreslagits skjutas upp 18 månader, men detta har inte tagits emot väl utan bönderna fortsätter protestera. Nära 250 miljoner människor deltar över hela Indien i proteströrelsen som kämpar för att stoppa de nya lagarna en gång för alla och de verkar inte ge upp i första taget. 

Maria Thulin

Läs också: Analys Varför är Indiens bönder så arga?

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.