För drygt 300 år sedan fick Sverige sitt förste reglemente för barnmorskor. Sedan dess har yrket spritt sig över hela världen. Fotografen Donald Boström har skildrat barnmorskors arbete i text och bild. Här delar han med sig av sina intryck.
I samband med 300-årsjubileet av det svenska barnmorskeyrket fick journalisten och fotografen Donald Boström i uppgift att skildra och intervjua barnmorskor i Sverige och utomlands. Resultatet blev en bok utgiven av Barnmorskeförbundet med bilder och reportage från ett tiotal länder och platser, däribland Afghanistans huvudstad Kabul, provinsen Samangang i norr och Nuuk på Grönland.
– Sverige är ett föregångsland och när jag var i t ex Afghanistan kunde jag se och uppleva hur viktigt barnmorskeyrket är. Till och med talibanerna förstår att det även räddar deras barn och mödrar, berättar Donald Boström.
Just Afghanistan hör till de starkaste intrycken från uppdraget som när Donald Boström fick tillåtelse att komma in i och fotografera från kvinnosjukhuset i Kabul.
– De kvinnor jag träffade utstrålade ett enormt engagemang och en stor generositet. Och i sina blåa sjukvårdskläder, under den Burkha de tvingades ha på sig ute, var de precis som alla andra barnmorskor – lika skickliga och engagerade, konstaterar Donald Boström.
Den 5e maj är det alltså den internationella barnmorskedagen (The International Day of the Midwife). Samtidigt pratar många idag om hur mödra- och barnadödligheten riskerar att gå upp i länder som Sierra Leone när alla resurser måste läggas på bekämpningen av covid-19.
– I Afghanistan dör det enligt de uppgifter jag fick 48 kvinnor per dygn i barnsäng. Det är två kvinnor i timmen. Så Barnmorskan är helt nödvändig för att kvinnor och barn ska överleva, fortsätter Donald Boström och säger:
– Det här är inte som kanelbullens dag. Det här är livets dag!
David Isaksson