Regimen i El Salvador agerar allt hårdare mot rättighetsaktivister och oliktänkande. Samtidigt tvingas några av El Salvadors sista oberoende journalister fly landet.
Den välkända människorättsjuristen Ruth López greps den 18 maj, vilket utlöst kraftiga protester både inom El Salvador och internationellt. López, som leder enheten mot korruption och för rättvisa på människorättsorganisationen Cristosal, har varit en framträdande kritiker av president Nayib Bukeles regering som har dokumenterat omfattande kränkningar som utförts av Bukeles regering.
– Den enda anledningen till att jag grips är att jag försvarar mänskliga rättigheter och arbetar för en organisation som är obekväm för regeringen, sade López vid gripandet, rapporterar El Faro. Hon vädjade till poliserna: ”Visa lite anständighet, en dag kommer detta att ta slut. Ni måste inte spela med i detta.”
Fallet har väckt starka reaktioner från människorättsgrupper, som menar att det är ytterligare ett steg i en våg av repression mot press och civilsamhälle, uppbackad av Bukeles nära relation till USA:s president Donald Trump.
Gripandet sker samtidigt som regeringen återlanserar ett lagförslag om att införa 30 procents skatt på utländska donationer till oberoende organisationer. Dessutom har militärpolis använts för att skingra demonstranter utanför Bukeles bostad, och fler gripanden har följt.
Journalister flyr
Tre journalister från den oberoende nyhetssajten El Faro har nyligen tvingats lämna landet efter rapporter om att även de riskerade att arresteras. El Faro har tidigare rapporterat om Bukele redan som San Salvadors borgmästare – slöt en överenskommelse med de kriminella gängen.rö
En annan uppmärksammad händelse inträffade i början av maj när 16 transportföretagare greps för att de enligt regeringen vägrade erbjuda gratis busstrafik efter en vägstängning. En av de gripna, Roberto Jaco, avled fyra dagar senare i häkte till följd av medicinska komplikationer.
Repressionen sker samtidigt som Bukele går in på sitt sjätte år vid makten – ett ledarskap som kännetecknats av minskat gängvåld men också av växande anklagelser om maktmissbruk och förtryck.
Redaktionen
Läs också
Lyssna på
Uppläsning av artikel
|