När Assad-regimen störtades i december 2024 var det helt oväntat för de allra flesta. Nu finns möjligheten att bidra till en positiv utveckling i Syrien. Därför är det viktigt att Sverige och EU agerar och inte väntar på att allt ska bli perfekt. Så kan man sammanfatta det Globala Bar-samtal om Syrien som hölls den 4 februari.
Medverkande:
- Marie Wikström, biträdande generalsekreterare Kvinna till Kvinna, tidigare regionchef i Mellanöstern.
- Sarah Saleh, arkitekt, aktiv inom civilsamhället med rötterna i Syrien.
- Aras Lindh, analytiker på Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) och styrelseledamot i Svenska Europarörelsen.
- Samtalsledare: David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine.
Här kan du se samtalet i efterhand
Finns det framtidshopp i Syrien? Kan demokrati och kvinnors rättigheter bli verklighet? Vad är Sveriges och Europas roll i det hela? Det var några frågor som diskuterades under Global Bar Talks om Syrien efter att Assad-regimens fall öppnat dörren för förändringar i landet.
Aras Lindh, analytiker på Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) och styrelseledamot i Svenska Europarörelsen, var en av många som överraskades av Assad-regimens fall i Syrien. Regimfallet innebär en oviss framtid som kan komma att medföra stora förändringar i landet.
– Ingen kunde förutse att det här skulle ske så snabbt och i en sådan här stor omfattning. Det är nu som utmaningarna börjar och i nuläget finns fler frågor än svar. Även om HTS (jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham) kontrollerar Damaskus så finns det fortfarande olösta konflikter kvar i landet. Det finns också en förändrad geopolitisk situation att förhålla sig till, sa Lindh.
Assad-regimen har lämnat ett vakuum efter sig och Syriens situation kommer att vara av intresse för många internationella aktörer. USA, Ryssland, Saudiarabien, Turkiet och Iran är exempel på länder som kan komma att bli avgörande för Syriens öde.
Försiktig optimism
Marie Wikström, biträdande generalsekreterare för Kvinna till Kvinna och tidigare regionchef i Mellanöstern, beskriver sin känsla inför Syriens framtid som “försiktig optimism”. Marie Wikström, som framför allt intresseras av framtiden för kvinnors rättigheter i Syrien, berättar att det i nuläget är svårt att veta var HTS står i frågan:
– Det är blandade känslor hos de berörda vi pratar med. Det finns glädje och hopp efter Assads fall, men det finns också rädsla. Retoriken från HTS låter bra, men det slirar lite när det diskuteras kvinnors rättigheter. Det finns också en rädsla att den positiva retoriken kanske bara är spel för gallerierna, menade Marie Wikström.
Sarah Saleh, arkitekt och aktiv inom civilsamhället med rötterna i Syrien, har med spänning följt utvecklingen i Syrien tillsammans med familjen. Den 8 december 2024 satt de framför TV:n när bekräftelsen kom om att diktatorn Bashar al-Assad hade lämnat landet och huvudstaden.
– Det var något historiskt och det gjorde oss jätteglada! Den första tanken hos många jag känner var “kan vi komma tillbaka nu?”. Det är många som vill återvända, även om det fortfarande finns oklarheter, och jag tror att många också kommer att göra det, sa Saleh.
Assad-regimens fall innebär som sagt att Syriens framtid är oviss, där många olika faktorer och aktörer kommer att styra landets öde. Paneldeltagarna på Global Bar Talks är inte naiva kring de risker och potentiella fallgropar som finns, men väljer trots allt att se med hopp på framtiden i Syrien.
– Syrien är ingen “quick fix”, men nu finns det en förhoppning och en möjlighet att verka för positiv utveckling i landet för första gången på 15 år, menade Marie Wikström.
Aras Lindh var inne på samma spår som Wikström och betonade bland annat vikten av att Europa intresserar sig för Syriens utveckling.
– Det finns många skäl för Europa att engagera sig nu. Det här är ett formativt skede för återuppbyggnaden av Syrien där ett fönster öppnats för att påverka landets utveckling framåt. Europa har möjlighet att bidra till en positiv sådan genom att engagera sig med makthavare i landet, sa Lindh.
Hoppas kunna resa tillbaka
Sarah Saleh berättade i panelsamtalet att hon hoppas kunna resa till Syrien så snart som möjligt, om än bara för ett besök. Saleh är en av många med syrianska rötter som kommer att följa den fortsatta utvecklingen i landet noggrant.
– Mitt hopp för framtiden är att Sverige och EU tar den här chansen att pressa makthavare att ge kvinnor rättigheter, sa Saleh.
Panelsamtalet ägde rum den 4 februari på Stora Nygatan i Gamla stan, Stockholm, och handlade om Syrien och landets framtid post Assad-regimens fall. Samtalet anordnades i samarbete mellan Global Bar Magazine och Svenska Europarörelsen.
Gustav Nilsson Bucht
Läs också
Uppläsning av artikel
|