Thailand: ”En monumental förändring!”


Lycka i Thailand. Foto: Shutterstock.

Den 23 januari trädde lagen om könsneutrala äktenskap i kraft i Thailand och redan under den första dagen vigdes 2 000 par.
– Den här förändringen är monumental, säger Rashima Kwatra, internationell påverkansrådgivare för RFSL.

Under 2024 röstades lagförslaget igenom om att tillåta könsneutrala äktenskap i Thailand och den 23 januari trädde lagen i kraft. “Regnbågsflaggan flyger högt över Thailand”, skrev landets premiärminister Paetongtarn Shinawatra på Facebook.

Den nya lagen innebär att alla par i Thailand får samma äktenskapsrättigheter som heterosexuella par, vilket bland annat inkluderar rätten att hantera tillgångar, ärva och adoptera tillsammans. Innan den nya lagen trädde i kraft har en del icke-heterosexuella par i Thailand varit angivna som syskon i officiella handlingar för att kunna ses som familj i lagens ögon. 

“Vi har varit redo så länge. Vi har bara väntat på att lagstiftningen ska komma ikapp och stödja oss”, säger Pisit Sirihrunchai, en av många thailändare som vigdes under samma dag som lagen trädde i kraft, i en intervju med BBC.

– Det har skett ett markant skifte i Thailand vad gäller attityder och åsikter kring HBTQI-rättigheter under det senaste decenniet. När lagen röstades igenom förra året var det med en överväldigande majoritet, vilket visar på det stöd som finns för att driva utvecklingen framåt mot ett mer jämlikt samhälle, säger Rashima Kwatra, internationell påverkansrådgivare på RFSL, till Global Bar Magazine.

Känner stolthet 

Rashima Kwatra berättar om den stolthet hon känner över att Thailand nu blivit en trygg plats för HBTQI-personer. Kwatra, som själv är thailändska och identifierar sig som lesbisk eller queer, berättar att hon på ett personligt plan upplever lagändringen som “monumental” och “livsförändrande”.

– Det jag tycker gör lagen extra anmärkningsvärd är att den är medvetet könsneutral. Könsspecifika begrepp som “man” och “fru” har tagits bort från lagtexten och ersatts med könsneutrala begrepp som blir mer inkluderande, säger Rashima Kwatra.

Rashima Kwatra. Foto: Antoine Tardy/UNWomen.

Rashima Kwatra förklarar att benämningen “samkönat äktenskap” är inkorrekt i sammanhanget. Istället bör den nya lagen refereras till som “marriage equality”, som på svenska går att översätta till “könsneutrala äktenskap“.

Thailand blir, efter Taiwan och Nepal, det tredje landet i Asien och det 38:e landet i världen att legalisera samkönade äktenskap. Kampen påbörjades av aktivistgrupper i landet för drygt tio år sedan och beskedet om lagändringen har firats stort av dem som drivit frågan. 

– Jag tror att Thailand kan fungera som en ledstjärna för hopp. Jag tycker att det här skickar en signal till, inte bara regionen, utan världen, om att mänskliga rättigheter och jämlikhet inte är förhandlingsbart, säger Rashima Kwatra. 

Inga snabba framgångar

Rättighetsexperter ser dock inte på Thailands lagändring som en indikation på någon större kontinental trend av ökande öppensinnighet gentemot icke-heterosexuella äktenskap – tvärtom. Enligt experternas prognoser kan det dröja innan nästa asiatiska land följer i Thailands fotspår. 

“Trots några historiska segrar i regionen… fortsätter HBTQI-personers rättigheter i Asien att nekas”, säger Nadia Rahman, policyrådgivare för Amnesty, i en intervju med CNN. Rahman berättar att HBTQI-personer i stora delar av Asien utsätts för diskrimination i form av bland annat kriminalisering, övervakning, trakasserier och våld. 

Rashima Kwatra på RFSL har jobbat med HBTQI-rättigheter internationellt i flera år och är väl medveten om den dystra verklighet som HBTQI-personer tvingas utstå världen över. Det krävs mycket för att  den positiva utvecklingen i Thailand ska kunna “smitta av sig” till fler länder i världen. 

– Demokrati är en förutsättning för jämlikhet – men demokratin kan användas som ett vapen mot minoriteter, där majoritetens röst prioriteras över minoriteters rättigheter. Vi måste se till att detta inte sker. Det är också viktigt att utbilda människor på alla nivåer och vi behöver fler makthavare som tydligt tar ställning för HBTQI-personers rättigheter. Media är också en viktig aktör, som har i uppgift att visa och skildra HBTQI-personer på positiva sätt. Som människor, som föräldrar, som syskon, som barn och så vidare, fortsätter Rashima Kwatra.

Trots de stora utmaningarna är Rashima Kwatra ändå tydlig med att hon känner hopp inför framtiden:
– Trots att vi så ofta hör om motgångar så finns det mer synlighet för HBTQI-personer idag än det någonsin gjort tidigare. Det sker mer organiserade rörelser mot målet av rättvisa och människor känner sig mer “empowered” än någonsin att kräva sina egna mänskliga rättigheter. Jag tycker att det finns flera anledningar att känna hopp inför framtiden, säger hon.

Gustav Nilsson Bucht

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.