Debatt: Stå upp för en värld fri från våld mot kvinnor och flickor


DEBATT. Varje dag mördas 140 kvinnor och flickor runt om i världen enligt nya siffror från FN:s jämställdhetsorgan UN Women. Dessa kvinnomord utförs oftast av en närstående och har ofta föregåtts av återkommande våld i nära relationer. Den 25 november är det Orange Day – den internationella dagen för att stoppa våldet mot kvinnor och flickor. Och våldet går att stoppa, skriver Ulrika Grandin och Paul Sharma från UN Women Sverige. 

Detta är en en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.

Orange Day är en dag då världen lyser orange som en symbol för hopp om en framtid utan våld mot kvinnor och flickor. Dagen är en kraftfull uppmaning till förändring och ett uttryck för global solidaritet med kvinnor och flickor som drabbats av våld. 

Under parollen Orange the World, i november månad, har UN Women Sverige och många olika civilsamhällesorganisationer, kommuner, kvinnojourer, andra aktörer och individer satt fokus på våldet mot kvinnor och flickor. Aktiviteter och manifestationer anordnas runt om i Sverige. Att bära orange eller delta i aktiviteter som stödjer Orange Day är ett enkelt, men också kraftfullt sätt att visa engagemang i kampen mot våldet. 

Även näringslivet engagerar sig mer och mer mot våldet mot kvinnor och flickor. Företag kan sätta ljus på frågorna, erbjuda utbildningar och skapa dialog kring dessa ämnen på arbetsplatsen. Att införa etiska riktlinjer och tydlig nolltolerans mot våld och trakasserier, även i leverantörskedjor, är avgörande för det globala arbetet mot våldet.

En av tre kvinnor utsätts för våld 

En av tre kvinnor i världen har någon gång under sitt liv utsatts för fysiskt eller sexuellt våld. Våldet är utbrett och finns i alla länder och regioner. Men i krig, kris och humanitär katastrof ökar våldet mot kvinnor och flickor. 

Våld mot kvinnor och flickor är den yttersta formen av förtryck och diskriminering av kvinnor och flickor och får livslånga konsekvenser för individer, familjer och samhällen i stort. UN Women arbetar idag i närmare 100 länder för jämställdhet och mot våldet mot kvinnor och flickor. UN Women arbetar aktivt på global nivå tillsammans med regeringar, parlament, kvinnorätts- och andra civilsamhällesorganisationer samt akademiker och företag för att sprida information och öka medvetenheten kring frågan. 

Förändring skapas tillsammans

För att bekämpa våld mot kvinnor och flickor behövs arbete på alla nivåer. Förändring kräver insatser från många håll och vi kan alla bidra på olika sätt. Vi behöver arbeta med parlament och regeringar för att stärka policies och lagar som skyddar kvinnor och flickor från våld. Vi behöver arbeta tillsammans med olika lokala ledare och med kvinnorättsorganisationer på gräsrotsnivå. Vi behöver inte minst engagera män och pojkar för att förändra djupt rotade normer.

Och det finns hopp. Fler står upp mot våldet mot kvinnor och flickor. Detta visar sig i budgetar, lagar och i det förebyggandet arbetet. 

Varje handling från att bära orange den 25 november till att skapa samtal på arbetsplatser och i hemmen, eller att stödja en kvinnorätts- eller jämställdhetsorganisation, bidrar i arbetet för ett samhälle fritt från våld mot kvinnor och flickor. 

Parul Sharma
ordförande , UN Women Sverige   

Ulrika Grandin
generalsekreterare, UN Women Sverige

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.