Läkare Utan Gränser: Fördöm attacker mot sjukhus


Ingången till MSF:s klinik där 6 personer dödades. Foto: MSF.

Läkare Utan Gränser kräver i en ny kampanj att den svenska regeringen fördömer alla attacker mot sjukvården i krig. Den 24 oktober dödades ytterligare en av organisationens medarbetare i Gaza. Samtidigt släpper organisationen ny statistik om attackerna.

Läkare Utan Gränser (MSF) betonar att sjukhus, vårdpersonal och patienter ska skyddas i krig. Totalt har över 300 attacker och nästan 800 säkerhetsincidenter skett under 2024 riktat mot organisationens hjälpinsatser – vilket är rekordnivåer. Nu kräver MSF att Sveriges regering på ett tydligt sätt tar avstånd från attackerna. Så sent som den 24 oktober dödades en av organisationens medarbetare i Gaza.

I en namninsamling vars syfte är att humanitära organisationer ska kunna fortsätta att ge vård i väpnade konflikter riktar Läkare Utan Gränser flera krav på regeringen. Det gäller inte minst i Gaza där Israel i kriget mot Hamas bombat många sjukhus har bombats i Gaza. Åtta av organisationens kollegor har dödats i Gaza sedan sjunde oktober 2023. Men även krigen i Ukraina, Sydsudan, Haiti, Libanon och Sudan drabbar de som försöker ge hjälp. I maj 2021 sköts en MSF-anställd ihjäl nära traumasjukhuset Tabarre i Port-au-Prince när han var på väg hem från jobbet. Och sedan början av 2022 har två medarbetare från Läkare Utan Gränser dödats i attacker i Leers län i Sydsudan.

– Det som sker i dag är inte bara en fråga om liv och död för våra anställda. Det är en fråga om humanitära insatser i krig och konflikter överhuvudtaget är möjliga, säger Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i ett pressmeddelande.

Läkare Utan Gränser vill också att den svenska regeringen försöker få dem som ligger bakom och/eller genomför attackerna ställs inför rätta. När en attack har skett får inte de som har gjort den gå fria, skriver organisationen. Attackerna är ett brott mot internationell humanitär rätt. Regeringen bör se till att frågan får högsta prioritet inom EU och FN. Till att börja med måste frågan komma upp på EU:s agenda. Och Sverige måste samarbeta med andra länder och göra insatser tillsammans för att förhindra att attacker sker.

Här är en länk till kampanjen.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.