Svenska Afghanistankommittén (SAK) tvingas nu säga upp samtliga sina kvarvarande anställda i Afghanistan, totalt 1 400 personer, sedan talibanernas förbud mot organisationen trätt i kraft.
Texten har uppdaterats med svar från Sida 5/8 21.00
Sommaren 2023 tvingades SAK – den största svenska biståndsaktören i Afghanistan – att stoppa verksamhet i landet. Bakgrunden var ett beslut från talibanregimen den 11 juli 2023 som sade att alla ”Sveriges aktiviteter” skulle pausas som en reaktion på koranbränningarna i Sverige, något vi bland annat skrivit om här.
Svenska Afghanistankommittén stoppade då delar av sin verksamhet, efter att talibanregimen utfärdat ett generellt förbud för svenska aktiviteter i Afghanistan i protest mot koranbränningarna.
Taliban-regimen hade vid samma tid inlett ett förstatligande av landets skolverksamhet, vilket innebar att de cirka tio procenten av landets skolor som fortfarande drevs av olika organisationer förstatligades. De lärare som var anställda av SAK på dessa skolor skulle då övergå till statlig anställning.
I mars 2024 stoppades därefter den resterande delen av SAK:s verksamhet. I en intervju med Global Bar Magazine sa SAK:s generalsekreterare Andreas Stefansson då:
– Vi gör nu vårt yttersta för att skydda den livsuppehållande verksamhet som vi driver. Där har vi varit tydliga i kontakten med myndigheterna att vi måste veta vem som ska ta över innan vi kan lämna vidare. Det måste finnas en alternativ genomförare – vi kan ju inte bara gå ut och lämna patienter på operationsborden eller barn i kuvöser. Här har vi en moralisk skyldighet att fortsätta tills det finns en alternativ lösning.
Försöker hitta partner
Sjukvården har sedan dess tagits över av en annan organisation, och SAK har försökt hitta partner som kan ta över övrig verksamhet. Den 31 juli löpte kontrakten för kvarvarande lokalanställda ut, det handlar bland annat om administrativ personal och personer som arbetar med rehabilitering av människor med funktionsnedsättning och lokal ekonomisk utveckling som nu tvingas sluta.
– Ja, det stämmer tyvärr att det är så. Det finns organisationer som vill ta över vår verksamhet men det har inte skett ännu, säger Cajsa Wikström som är pressekreterare på SAK.
Totalt handlar det om 1 400 lokalanställda som inte får sina kontrakt förlängda och som därmed går ut i en mycket oviss framtid.
SAK hoppas dock fortfarande att partner ska ta över verksamheten.
– Engagemanget för Afghanistan är fortsatt starkt i Sverige och vi har varit helt transparenta med våra givare kring det som sker. Vi kommer att fortsätta stötta Afghanistan men på nya sätt, fortsätter Cajsa Wikström.
Pengar via andra organisationer
2018 uppgick det svenska biståndet till Afghanistan till 1,3 miljarder kronor och landet var då ett av Sveriges största mottagarländer. Enligt OpenAid har så här långt under 2024 508 miljoner kronor utbetalats till Afghanistan. Av dessa var drygt 300 miljoner kronor humanitär hjälp. Det svenska kärnstödet till SAK uppgår till 600 miljoner kronor för åren 2023-2025. Enligt Open Aid har 130 miljoner betalats ut så här långt under 2024.
Global Bar Magazine har sökt Sida för att höra om det finns medel som återstår att betala ut och vad som i så fall händer med dessa. Sida svarar följande:
Enligt Sidas avtal med SAK är maxbeloppet för 2024 170 miljoner kronor. Av detta har 130 miljoner utbetalats. Sida tittar just nu på huruvida vi ska betala ut ytterligare medel till SAK under året. Bedömningen utgår från SAKs behov baserat på vilken verksamhet som går att genomföra.
Vid sidan om SAK har bland annat Hand in Hand och Rädda Barnen-rörelsen verksamhet i Afghanistan. Dessa organisationer har enligt uppgift inte drabbats av talibanernas förbud.
David Isaksson
Läs också
Uppläsning av artikel
|