SAK pausar verksamheten i Afghanistan


Kainat, 8 år, träffar en av SAKs läkare i flyktinglägret i Torkham Bild: Zabihullah Shinwari/SAK.

Svenska Afghanistankommittén (SAK) pausar sin verksamhet i Afghanistan från den 15 mars 2024 efter krav från talibanerna. Det skriver organisationen på sin hemsida.

Läs också intervjun med SAK:s generalsekreterare.

Sommaren 2023 tvingades SAK – den största svenska biståndsaktören i Afghanistan – att stoppa verksamhet i landet. Bakgrunden var ett beslut från talibanregimen den 11 juli 2023 som sade att alla ”Sveriges aktiviteter” skulle pausas som en reaktion på koranbränningarna i Sverige, något vi bland annat skrivit om här. 

Svenska Afghanistankommittén stoppade då delar av sin verksamhet, efter att talibanregimen utfärdat ett generellt förbud för svenska aktiviteter i Afghanistan i protest mot koranbränningarna. Därefter fortsatte ändå viss verksamhet.

Men nu tvingas organisationen alltså helt stänga ned verksamheten i Afghanistan.

– Fram till helt nyligen kunde SAK ändå hålla stora delar av verksamheten öppen, genom att förhandla fram lokala och regionala undantag. Men talibanregimen har gradvis skärpt tonen mot vår organisation och vi ser oss nu tvungna att pausa verksamheten, inte minst av hänsyn till vår personals säkerhet, skriver SAK på sin hemsida.

SAK kommer nu att undersöka möjligheten att arbeta tillsammans med partnerorganisationer i Afghanistan som ett alternativ till att själva genomföra verksamheten. Styrelsen väntas fatta ett beslut om inriktningen framåt inom kort. I Sverige fortsätter vårt arbete med opinionsbildning och att väcka engagemang för Afghanistan, skriver SAK vidare på sin hemsida.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.