Skogsavverkning hotar en av de sista ännu ej kontaktade stammarna i Amazonas. Nu kräver organisationen Survival International att avverkningen stoppas.
Mashco Piro-stammen lever i nationalparken Manu och de omgivande områdena i regionerna Madre de Dios och Ucayali, djupt inne i regnskogarna i sydöstra Peru. De har bott där i tusentals år. Stammen består av över 750 personer och tros vara den största hittills ej kontaktade stammen på jorden.
Skogsavverkningen äger rum på Mashco Piro-folkets område. Nu visar att över 50 stammedlemmar finns bara några kilometer från den plats där avverkningen pågår för fullt. Survival International och andra aktivister vill inte bara att skogsavverkningen ska stoppas, de kräver också att Perus regering erkänner att territoriet tillhör Mashco Piro.
Amazonasbäckenet är världens största avrinningsområde och täcker cirka 40 procent av Sydamerika. Avverkningar och intrång från nybyggare har gjort att att medlemmar från Mashco Piro-folket också sökt sig till andra platser, även på andra sidan gränsen till Brasilien.
– De flyr från skogshuggare på den peruanska sidan, säger Rosa Padilha på de brasilianska katolska biskoparnas Indigenous Missionary Council i delstaten Acre till CNN.
Skogsavverkningsföretaget Canales Tahuamanu har en av de största koncessionerna i regionen. De är verifierade som hållbara och etiska av Forest Stewardship Council. Därmed bryter företaget mot sina egna regler mot skogsavverkning på ursprungsbefolkningens territorium.
– Det här är ett obestridligt bevis på att det bor många Mashco Piro i det här området, som regeringen inte bara har misslyckats med att skydda, utan faktiskt sålt till skogsavverkningsföretag. Skogsarbetarna kan föra med sig nya sjukdomar som skulle utrota Mashco Piro, säger Alfredo Vargas Pio, ordförande för den lokala ursprungsfolksorganisationen FENAMAD till Survival International.
År 2002 skapade Perus regeringen Madre de Dios Territorial Reserve för att skydda Mashco Piros skog. Naturreservatet sträcker sig över flera flodområden nära gränsen till Brasilien. Men reservatet täcker bara en tredjedel av det område som FENAMAD hade föreslagit. Dessutom sålde regeringen en stor del av detta område som avverkningskoncessioner till skogsbolagen för årtionden framöver.
Canales Tahuamanus avskogning har gjort att Mashco Piro har blivit av med stora markområden och därför tvingats lämna sina skogar.
I en artikel i La República uppmanar den peruanske kongressledamoten Ruth Luque kulturministeriet att omedelbart vidta åtgärder med anledning av situationen för Mashco Piro.
Tomas Nordberg
Läs också
Uppläsning av artikel
|